Brood(jes) & Cake

Glutéano, Health & Food  passion

Brood(jes) & Cake

Wit brood (mix):


Dit heb je nodig:
250gr meelmix "Claudine Cuisine"
200ml lauw mineraal water
7gr droge gist
1 TL zout
50gr stevia kristalsuiker
25ml olijfolie

Optioneel: zaden en pitten, stukjes chocolade


Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 50 graden.
Maak een smeuig beslag van de bovenstaande ingredienten.
Zorg dat de gist het zout niet raakt en voeg al roerende met de keukenrobot het lauwe water toe.
Vet een klein cake-/broodvorm in met wat olie.
Stort het beslag hier in en strijk glad met de achterkant van een soeplepel.
Zet een uur in de oven.
Haal na het rijzen uit de oven en verwarm tot 200 graden.
Zet het brood in de oven voor 20 minuten en dek deze nadien af met bakpapier.
Laat het brood nog 40min bakken en haal uit.
Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en haal nadien uit.
Laat minstens 2 uur afkoelen op een rooster bekleed met bakpapier.

Bijzetbroodjes:

Dit heb je nodig:
1 cup tapiocameel
1/4 cup + 2-3 EL kokosmeel
1 TL zout
1/2 cup warm water
1/2 cup olijfolie
1 ei

Optioneel: kruiden, zaden & pitten,…


Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak een beslag van bovenstaande ingrediënten.
Wanneer het beslag niet handteerbaar is om balletjes te rollen voeg je per EL kokosmeel toe.
Maak bolletjes en leg deze op de bakplaat.
Zet in de oven voor 35-45min (tot ze goudbruin zien)
Laat afkoelen op een rooster.


Klaasbroodjes:


Dit heb je nodig:

Half zakje zakje droge gist
3 EL stevia suiker
1/2 cup lauwe amandelmelk
2 EL olie of margarine
2 eieren ( gescheiden, opgeklopt)
160gr witte rijstmeel
55gr arrowroot of tapioca
40gr maiszetmeel
10gr mix gom bio
1/5 TL zout
1/5TL bakpoeder
1/4 cup gesmolten rauwe honing
2-3 EL kaneel

Optioneel: 1 EL nootmuskaat

Zo maak je het:
Maak een beslag van de bovenstaande ingrediënten.
Je verkrijgt een smeuïg beslag.
Vet een muffin plaat in met olie.
Stort de vormpjes met het beslag voor 2/3.
Laat rijzen voor 60-90min op 50 graden in de oven.
Smeer ze nadien in met 1 eigeel en 2 EL ongezoete amandelmelk.
Bak ze gaar op 180 graden in 40 minuten.
Laat afkoelen in de vormen voor 20 minuten, haal nadien uit en zet ze op een rooster bekleed met bakpapier tot ze volledig afgekoeld zijn.


Mugbrood XL (kruiden):


Dit heb je nodig:
1 TL kokosolie
6 EL ongezoete amandelmelk
6 EL amandelmeel
4 EL kokosmeel
2 EL rauwe honing
1 TL bakpoeder
1/2 TL zout
1 groot ei
Kruiden: halve tl peterselie, snuifje peper en tl bieslook


Zo maak je het:
Maak van de bovenstaande ingrediënten een beslag en doe deze in een grote soepmok die lichtjes is ingevet.
Zet de mok in de magnetron voor 3'50 minuut.
Haal uit en laat even afkoelen alvorens het brood uit de mok te halen.
Snij in plakken en bewaar in doorzichtige folie per portie.

Naanbrood:


Dit heb je nodig:
50gr arrowroot poeder of tapioca zetmeel
50gr amandelmeel
100gr stevige kokoscreme
Halve tl zout
2 teentjes vers geperste knoflook
Snuifje peper
Wat saulie en basilicum


Zo maak je het:
Maak van bovenstaande ingrediënten een egaal beslag.
Warm een pan met een scheut olie op een tamelijk hoog vuur.
Neem van het beslag 2-3 eetlepels in de pan op een hoop, het naanbrood maakt zijn eigen vorm, draaie ze om na 3-4 minuten of wanneer ze loskomen van de pan, bak de andere zijde ook ongeveer 4-5 minuten, keer nadien nog eens om, dan zijn ze lekker krokant.
Laat afkoelen op een vel keukenpapier.
Bak zo alles tot het beslag op is.

Kerststol:


Dit heb je nodig:
1/5 cup maiszetmeel
1 1/5 cup tapiocazetmeel
1/5 cup sorghum meel
1/5 cup bruine rijstmeel
2 tl Mix gom of guargom
1/5 tl bakpoeder
1 EL droge gist
1/5 tl zout
1/4 cup rauwe honing
1/4 cup olie of margarine bio
3 eiwitten, opgeklopt
3/4 cup lauwe amandelmelk
Halve cup gewelde en droog gedepte rozijnen
70gr gehakte pure chocolade van minstens 82% cacao
Halve cup geroosterde amandelstukjes
Voor de topping:
100gr dunne amandelschaafsel gemengd met 1 eigeel en 1 EL honing en 2 EL water

Voor de marsepein zie recept "marsepein", maak deze 3-4 dagen op voorhand klaar.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 50 graden.
Klop de eiwitten stijf en voeg de droge ingrediënten toe in een andere kom.
Doe het water bij het eiwit en voeg al roerende de meelmix toe.
Als alles toegevoegd is laat goed doormixen op hoge stand.
Roer de rozijnen, geroosterde amandelstukjes en chocolade door.
Vet een broodvorm lichtjes in met olie en stort een deel van het beslag hier in.
Haal de marsepein rol uit de koelkast en leg dit in het midden voorzichtig op het beslag.
Stort het overig beslag er egaal over en strijk voorzichtig egaal.
Strooi gelijkmatig de topping over het brood en druk met de achterkant van een lepel zachtjes in.
Laat 80-90min in de oven rijzen.
Haal nadien uit en verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak het brood voor ongeveer 35-40min.
Haal nadien uit en laat afkoelen op een rooster bekleed met bakpapier.
Laat het brood kwartier afkoelen alvorens uit de vorm te halen.

Werk af met arrowroot poeder of poedersuiker van agave, stevia of gewoon.

Cake van pastinaak:

Dit heb je nodig:

1 cup amandelmeel
1/2 cup kokosmeel
1/2 cup arrowroot meel
1 1/2 bakpoeder
1/2 TL zout
2 bio eieren
1/2 cup margarine of kokosolie
1/2 cup ahornsiroop
3x 1/4 cup ongezoete amandelmelk
1 TL vanille bourbon
1 cup geschild en fijngesneden pastinaak
1 TL guargom


Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak een beslag met de blender van de bovenstaande ingrediënten.
Vet een cakevorm lichtjes in met olie.
Je verkrijgt een dik samenhangend beslag.
Stort deze in de vorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een eetlepel.
Zet een uur in de oven.
Haal nadien uit en laat even nagaren in de vorm gedurende 20 minuten.
Haal nadien uit de vorm en laat verder afkoelen voor minstens 2 uur op een rooster bekleed met bakpapier.

Appelcake:


Dit heb je nodig:
115 gram Stéph's meelmix*
55 gram rijstmeel
30 gram maiszetmeel
1 TL bakpoeder
1/2 TL zout
100 gram stevia kristalsuiker
1 TL vanille bourbon
4 eieren
120 gram vegan amandelyoghurt
70 gram margarine of olie
1 appel, geschild en gehalveerd, in plakjes gesneden van 1/5 cm dikte.


Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak een beslag van de bovenstaande ingrediënten.
Vet een cakevorm lichtjes in met olie.
Stort een deel beslag in de vorm, de helft en strijk het beslag glad.
Leg er een rij appelschijfjes op, de helft van de appel.
Doe dan de rest van het beslag erbovenop en strijk weer glad.
Leg de rest van de appelschijfjes op het beslag.
Zet in de oven voor ongeveer 40-45 minuten.
Haal de cake uit en laat even afkoelen in de vorm, haal nadien uit de vorm en laat voor minstens 3 uur verder afkoelen op een rooster bekleed met bakpapier.


Stéph's meelmix:
Voor ongeveer 550 gram meel.

168 gram bruine rijstmeel
168 gram maismeel
84 gram tapiocameel
84 gram maiszetmeel
28 gram arrowroot poeder
16 gram guargom

Bosbessen citroen cake:


Dit heb je nodig:
115 gram Stéph's meelmix*
55 gram rijstmeel
30 gram maiszetmeel
1 TL bakpoeder
1/2 TL zout
100 gram stevia kristalsuiker
1 TL vanille bourbon
4 eieren
120 gram vegan amandelyoghurt
70 gram margarine of olie

1 TL citroen aroma
1 zeste van 1 citroen

Pakje blauwe bessen


Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak een beslag van de bovenstaande ingrediënten behalve de blauwe bessen.
Vet een cakevorm lichtjes in met olie.
Stort een deel beslag in de vorm, de helft en strijk het beslag glad.

Strooi er de bosbessen over.
Doe dan de rest van het beslag erbovenop en strijk weer glad.
Zet in de oven voor ongeveer 40-45 minuten.
Haal de cake uit en laat even afkoelen in de vorm, haal nadien uit de vorm en laat voor minstens 3 uur verder afkoelen op een rooster bekleed met bakpapier.


*Stéph's meelmix:
Voor ongeveer 550 gram meel.

168 gram bruine rijstmeel
168 gram maismeel
84 gram tapiocameel
84 gram maiszetmeel
28 gram arrowroot poeder
16 gram guargom


Mugbrood XL (chocolade):


Dit heb je nodig:
1 TL kokosolie
6 EL ongezoete amandelmelk
6 EL amandelmeel
4 EL kokosmeel
2 EL rauwe honing
1 TL bakpoeder
1/2 TL zout
1 groot ei
50gr gehakte donkere chocolade van minstens 75% cacao


Zo maak je het:
Maak van de bovenstaande ingrediënten een beslag.

Roer er de chocoladestukjes door en doe deze in een grote soepmok die lichtjes is ingevet.
Zet de mok in de magnetron voor 3'50 minuut.
Haal uit en laat even afkoelen alvorens het brood uit de mok te halen.
Snij in plakken en bewaar in doorzichtige folie per portie.

Pistolets (mix):


Dit heb je nodig:
1 en 1/4 cup lauw mineraalwater
2 EL stevia kristalsuiker
2 TL bio droge gist
2 EL olie of margarine
2 3/4 cup meelmix wit brood bio
1/3 cup tapioca meel
1 EL mix gom (broodverbeteraar) bio
1 1/2 TL zout


Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 50 graden en zet een vuurvaste ovenschaal in de oven onderin met water in.
Roer alle ingrediënten in een kom en zet de keukenrobot aan op een lage stand, voeg vervolgens geleidelijk aan het lauwe water toe.
Kneed nadien op een hoge stand voor 2-3 minuten.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en maak telkens de handen licht vochten voor het deeg goed te kunnen hanteren en maak bolletjes.
Met het beslag maak je ongeveer 8-9 broodjes.
Zet in de oven voor 80min om ze te laten rijzen.
Haal ze nadien uit en verwarm de oven door op 210 graden.
Bak de broodjes af in 30-35 minuten, haal ze nadien uit en laat goed afkoelen voor minstens 2 uur.
De broodjes zijn niet meer zacht de dag nadien dus verwarm deze even kort in de magnetron voor het eten, zo gaat dat trouwens met alle broden en broodjes die vrij zijn van gluten e.d
Bewaard goed in de vriezer.

Suikerbrood (vegan):


Exclusief recept voor Glutéano.

Meelmix met afwerkingsrecept beschikbaar.

© Copyright. Alle rechten voorbehouden.