In dit artikel leer je vlot wat meer over suiker én ook harde suiker-feiten!
Onderaan de pagina vind je een "suikerspiekpas" daar staan alle benamingen op dat suikers zijn, handig bij het lezen van etiketten.
De "gewone" suiker in de suikerpot in de keukenkast heet in de scheikunde 'sucrose'.
Ons lichaam kan dat afbreken tot twee kleinere moleculen: glucose en fructose.
Glucose wordt als brandstof voor het hele lichaam en met name de hersenen gebruikt.
Om glucose in de cellen te krijgen, is insuline nodig.
Door de aanwezigheid van glucose in het bloed wordt de aanmaak van insuline gestimuleerd.
Consumentenbond
Suiker op zich is niet ongezond, het is de overconsumptie die het ongezond maakt die verschillende gezondheidsrisico’s inhoudt.
In onze huidige voedselindustrie is dat een sterk problematisch fenomeen want geraffineerde suiker wordt enorm veel gebruikt in voedsel en drankjes om ze lekkerder te doen smaken, suiker is niet alleen een zoetmiddel die onze smaakpapillen prikkelen en onze hersenen maar ook is het een smaakversterker.
Geraffineerde suiker is een goedkoop middel die daardoor graag gebruikt wordt, soort van vulmiddel in onze voeding.
Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
Een heerlijke fles honingstroop met EU toevoeging, goedkope ‘vulhoning’, de bijen kunnen gevoed worden met suikerwater. Nutella noemt dan weer zijn chocopasta geen choco maar hazelnotenpasta terwijl de realiteit eigelijk verteld dat wanneer je kijkt naar zo’n grote pot Nutella je moet weten dat daar dus 227,2 gram suiker, oftewel 75 suikerklontjes in zit.
Geraffineerde suiker zijn ‘snelle suikers’ dat van zodra het in ons lichaam komt het snel wordt opgenomen in het bloed waardoor onze bloedsuikerspiegel snel gaat pieken (snelle koolhydraten).
Door deze piek krijgen we snel energie maar die energie verlaat ook snel het lichaam waardoor je weer een dip krijgt en je lichaam dus meer suikers vraagt om weer die piek te kunnen bereiken, zoals een vicieuze cirkel.
Snelle koolhydraten bevatten nagenoeg geen mineralen, vitamine en vezels en zet zich om in glucose.
Er zijn producten die geen suikers bevatten en enkel veel snelle koolhydraten, toch zal ons lichaam hier hetzelfde op reageren alsof het suikers binnenkrijgt want zoals net al vernoemd, koolhydraten worden in het lichaam omgezet naar glucose.
De meeste voeding dat veel snelle koolhydraten bevatten zijn granen: tarwe, mais, rijst (dus brood, pasta en rijst).
Vele groenten en fruit bevatten ook van nature koolhydraten en dus suikers, als je echt koolhydraat-vrij wil leven zal je veel uit je dieet moeten schrappen, dat is dus écht niet de bedoeling!
Glutenvrije voeding wordt gemaakt van maismeel/-zetmeel, rijstmeel/-zetmeel een goedkoop alternatief voor tarwe/gluten maar wel met het nodige prijskaartje...
De fabrikant maakt een goedkoop alternatief en speelt hier gretig op in aan de behoefte van de consument want de vraag naar glutenvrij stijgt zienderogen.
Overconsumptie van suiker
Omdat er steeds dezelfde suikers en koolhydraten worden gebruik in onze voedingsindustrie die snel in het bloed worden opgenomen en onze bloedsuikerspiegel doet pieken en dalen in korte tijd maakt dat we veel meer suikers binnenkrijgen dan normaal toegestaan is en dat zelfs zonder dat we het merken.
De geraffineerde suikers zijn enorm goedkoop en veelzijdig bruikbaar, zoals eerder vermeld is ook dat suiker ook veel wordt gebruikt als smaakversterker.
Doordat we meer suikers binnenkrijgen dan de DAH (Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid) zijn we kwetsbaar voor o.a diabetes, suikerverslaving, suikerintolerantie, suikerresistentie, obesitas,...
Al kunnen we het niet vermijden toch zou er enorm aan de alarmbel getrokken moeten worden door de overheid want dit zou het begin van het einde kunnen zijn lijkt me.
Het lijkt een win-win situatie waarbij de gezondheidszorg hier ook een groot centje van meepikt, hoe meer zieken, hoe meer geld dat er binnenkomt voor de gezondheidszorg.
Het klinkt cru maar het zijn wel ware, harde feiten.
Ongeraffineerde suikers zijn onbewerkte suikers uit de natuur zoals honing, agave en rijststroop.
Dit zijn onbewerkte suikers die nog alle vitamines, mineralen en sporenelementen bevat.
Bevat veel sucrose en fructose, wees er zuinig mee want dit kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en de lever belasten.
Semi-synthetische zoetstoffen is alles wat synthetisch in een fabriek is gemaakt, bevat geen vitamines en mineralen en wordt niet door het lichaam herkent.
Er zijn suiker-alternatieven, maar geen gezonde.
Alles moet je met mate eten, suiker is en blijft suiker met een zoete smaak en onze hersenen herkennen alleen maar de zoete smaak zonder onderscheid te maken of het nu geraffineerde suikers zijn of bv 100% rauwe honing.
Kokosbloesemsuiker -
Dit wordt gemaakt van het sap van de kokosnootbloesems. Deze suiker bevat veel mineralen en vitamines en heeft weinig effect op je bloedsuikerspiegel. Het bevat weinig glucose en fructose. Zorg dat je kokosbloesemsuiker koopt zonder dat er bruine suiker in vermengd zit.
Palmsuiker -
Wordt verkregen uit sap van specifieke palmbomen en wordt vaak verward met kokosbloesemsuiker en bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam vrij traag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard. De glycemische index van palmsuiker is 30 tot 35.
Agavesiroop -
Afkomstig van de agavecactus. Deze siroop vind je enkel in de winkels bewerkt en gefilterd. Dit is dus geen goed suikeralternatief! De echte biologische stroop is moeilijk te krijgen maar als je hem vind, wees er zuinig mee.
Ahornsiroop. -
Is het sap van de Canadese esdoorn. Het bevat redelijk wat mineralen en sporenelementen maar ook erg veel sucrose, wat je bloedsuikerspiegel doet stijgen. Let er op dat je 100% zuivere ahornsiroop koopt, graad C.
Honing -
Helaas bevat honing veel fructose én glucose, afhankelijk van de soort. In de winkels vind je veel honing die vermengd is met eu honing dit is echter ongezond en ook merk je dat aan de prijs, die honing word ook verhit en weer koud geslingerd. De beste keuze honing is die rechtstreeks van de imker.
Stevia -
Het bevat geen fructose of sucrose en heeft dus geen negatief effect op je lever of bloedsuikerspiegel maar geeft je ook nauwelijks gezonde stoffen, omdat je er maar heel weinig van nodig hebt.
Let op! Kies voor pure stevia en niet stevia glycosiden oftewel E960, dit is niet de natuurlijke stevia.
Fabrikanten kiezen hiervoor op deze wijze hun producten (zoals cocoa-cola, chocolade, e.d) ‘gezond aan te prijzen’ maar de waarheid is dat dit 98% maltodextrine is met maar een heel klein beetje geraffineerde stevia bevat.
Maltodextrine is eigelijk een stof die de bloedsuikerspiegel nog sterker verhoogt dan normale suiker.
Vruchtensuiker -
Fructose wordt anders verwerkt door het lichaam als suiker, namelijk door de lever. Daar wordt het gebruikt als brandstof en wordt ook een deel omgezet in glucose. Fructose zorgt er niet direct voor dat de aanmaak van insuline wordt gestimuleerd. Overschrijd niet het DAH portie fruit om het niet ‘ongezond’ te gaan maken.
Druivensuiker -
Glucose/dextrose: wordt snel in het lichaam geabsorbeerd en wordt verbruikt als energie. Het is een enkelvoudig koolhydraat die wel vetvrij is en vrij van cholesterol maar niet geschikt is voor diabetici omdat deze de bloedsuikerspiegel niet stabiel houd en dus hyperglycemie kan veroorzaken.
Bouw een leven op door geraffineerde suikers en het gebruik van snelle koolhydraten drastisch te verlagen.
Wordt bewust van suiker in het huidig eetpatroon, zo zal er al snel een verschil merkbaar zijn, zoals fitter en energieker, geen depressieve gevoelens meer en al die ellendige ‘sugar cravings’ worden voorgoed aan de deur gezet!
Het zijn de geraffineerde suikers die ons heel ongezond doen leven en dat mede dankzij de voedselindustrie, tijd dus om het heft in eigen handen te gaan nemen!
Het is de bedoeling om bewuster te worden wat betreft voeding waardoor het gebruik van suikers steeds naar het minimum reduceert zodat het lichaam langzaam kan wennen.
Het is enorm belangrijk om te weten waar overal suikers in zit want op de verpakking word suiker aangeduid in moeilijke benamingen zoals sacharose, fructose, e.d. (zie hieronder de suikerspiekpas).
Je kan je lichaam en je hersenen echt trainen om zoveel mogelijk suikers te laten staan en te genieten van het minimum alsof je het nooit anders gewent bent geweest, met een goede afbouw strategie.
Bewust worden van de suikerinname is een geleidelijk proces dus probeer niet te snel willen “ontwennen” van suiker.
Suiker heeft niet alleen invloed op de suikerspiegel, lever en hart maar ook op de maag en darmen.
80% van je imuun-systeem zit in de darmen, zodra daar dus iets mis gaat raakt heel het systeem uit balans en kunnen er plotse voedselintoleranties ontstaan en dat kan blijvend zijn.
Te veel suikers zorgt voor ongemakken in de buik zoals krampen, diaree en opgeblazen gevoel en de ene persoon is daar al wat gevoeliger voor als de andere.
Er kan ook een tekort aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels ontstaan in het lichaam en die zorgt voor een hele disbalans.
Candida (bacterie overgroei in de darm) voedt zich met suikers waardoor deze begint te overwoekeren in de darmen en de harmonie tussen miljoenen bacterien die in onze darmen zitten dusdanig verstoren die bepaalde klachten kunnen geven.
Candida voedt zich met suikers en koolhydraten, zolang je dat eet raak je er niet van af maar het is belangrijk om af te bouwen en niet onmiddelijk ‘cold turkey’ te gaan.
Even snel nog meegeven dat ook suikers in fruit en groente moeten geëlimineerd worden om de candida natuurlijk te kunnen “doden”.
Stel een weekmenu op en plan wat je de komende week wil eten en hou je daaraan.
Neem tijd om te gaan winkelen en lees goed de etiketten na, let op valkuil benamingen.
Hou een logboek bij over hoe je je voelt, dag na dag, het kan zijn dat je ongemakken ondervind in je nieuwe levensstijl maar geen zorgen, dat is compleet normaal, geef je lichaam de kans hier aan te wennen en je zal zien hoe alles enkel maar positief vooruit gaat!
Voorzie jezelf van ‘backup food’, bereid eten bewaard in de vriezer die je kan uithalen wanneer je geen tijd hebt om te koken, probeer zo goed mogelijk voorbereid te zijn en vermijd valkuilen, de ‘snelle hap’ die je snel zal doen hervallen in je oude suikergewoontes.
Aan te raden boek -
Suikervrije boekenreeksen van Carola van Bemmelen.
In dit boek staat alles heel gedetailleerd uitgelegd, en uit haar eigen ervaring, hoe je stapsgewijs bewuster kunt gaan leven met suiker.
Je kan ook informatie opzoeken over het ketogeen dieet, let wel op of dit dieet geschikt is binnenin jouw levensstijl..
Vraag altijd eerst raad aan een arts of diëtiste alvorens het dieet te starten!
Hier vind je het verhaal van een jonge vrouw die door haar eigen medische situatie zichzelf heel goed voelt bij het keto dieet, op haar website vind je ook talloze recepten.
Stevia-
Pure stevia van de steviaplant is een schimmelwerend, ontstekingsremmend en antibioticum, maar helpt ook de alvleesklier in balans te houden, wat vaak voorkomt wanneer iemand candida heeft.
Zorg dat je pure stevia koopt waar geen andere middelen zijn toegevoegd, 100% pure stevia.
Manuka -
Alle soorten honing heeft antimicrobiële eigenschappen, manuka-honing heeft een extra eigenschap vanwege de manuka-struik waaruit de honingbijen nectar verzamelen.
In tegenstelling tot andere honing, blijft deze eigenschap stabiel, zelfs na te zijn verwarmd en verteerd in de maag.
Het medische veld is ook begonnen met het gebruik van op manuka honing gebaseerde verbanden voor wonden en brandwonden en het gebruik van manuka honing voor wonden die niet reageren op traditionele behandelingen.
De manuka doodt zowel bacteriële als schimmelinfecties op de huid maar ook de bacterie overgroei van candida in de darm.
Koop zeker steeds manuka honing die minstens 15% actieve manuka bevat.
Copyright 2023 © Alle rechten voorbehouden.