Suikervrij leven... Het kan!

Suikervrij leven? Ja, het kan! 

Als we over het woord ‘suiker’ ( = sacharose) horen denken we allemaal meteen aan de gewone gerafineerde witte suiker die ook het meest gebruikt wordt. Een lekker plakje cake met van die heerlijk wit suikerglazuur of een pannenkoek met een lepeltje candijsuiker, een heerlijke wafel met stroop, dat extra klontje suiker bij de koffie,...

Juist dat extra tikkeltje zoet smaakt toch zoveel beter, althans als je een echte zoetekauw bent kan het haast niet op!

Van kleins af aan worden we blootgesteld aan de verleiding van suiker waar we gewoon niet omheen kunnen want ja we kiezen toch niet zelf wat er in ons eten zit?


In dit artikel wordt er besproken hoe het precies komt dat we onbewust veel suikers eten, wat de gevolgen hier van zijn, de gevaren van (overcomsuptie aan) suiker en ook de alternatieve suikers komen zeker ook aan bod.

Als laatst in dit artikel vertel ik je ook hoe je suikers tot een minimum kan reduceren in je voeding en dat suikervrij leven écht wel kan!

Term: De suiker in de suikerpot heet in de scheikunde 'sucrose'. Ons lichaam kan dat afbreken tot twee kleinere moleculen: glucose en fructose. Glucose wordt als brandstof voor het hele lichaam en met name de hersenen gebruikt. Om glucose in de cellen te krijgen, is insuline nodig. Door de aanwezigheid van glucose in het bloed wordt de aanmaak van insuline gestimuleerd.Zonder dat we het eigelijk beseffen eten we per jaar wel tot 44kg aan suikers, daarmee zijn alle suikers in verrekend ook die natuurlijk aanwezig zijn in voeding volgens de consumptiecijfers.


Is suiker ongezond?

Neen, suiker op zich is niet ongezond.

Maar overdaad schaadt en in onze huidige voedselindustrie is dat een sterk problematisch fenomeen. Geraffineerde suiker wordt in de voedselindustrie enorm veel gebruikt om voedsel en drankjes lekkerder te doen smaken, suiker is niet alleen een zoetmiddel die onze smaakpapillen prikkelen en onze hersenen maar ook is het een smaakversterker.

Geraffineerde suiker is een goedkoop middel die daardoor graag gebruikt wordt, soort van vulmiddel in onze voeding, denk maar aan een heerlijke fles honingstroop met EU toevoeging, goedkope ‘vulhoning’, de bijen kunnen gevoed worden met suikerwater. Nutella noemt dan weer zijn chocopasta geen choco maar hazelnotenpasta terwijl de realiteit eigelijk verteld dat wanneer je kijkt naar zo’n grote pot nutella je moet weten dat daar dus 227,2 gram suiker, oftewel 75 suikerklontjes in zit...

Welke invloed heeft suiker op ons lichaam?

Geraffineerde suiker zijn ‘snelle suikers’ dat van zodra het in ons lichaam komt het snel wordt opgenomen in het bloed waardoor onze bloedsuikerspiegel gaat pieken, snel verteerbare koolhydraten dus. Door deze piek krijgen we snel energie maar die energie verlaat ook snel het lichaam waardoor je weer een dip krijgt en je lichaam dus meer suikers vraagt om weer die piek te kunnen bereiken, zoals een vicieuze cirkel.

Snelle koolhydraten bevat na genoeg geen mineralen, vitamine en vezels en zet zich om in glucose.

Er zijn producten die geen suikers bevatten en enkel veel snelle koolhydraten, toch zal ons lichaam hier hetzelfde op reageren alsof het suikers binnenkrijgt want zoals net al vernoemd, koolhydraten worden in het lichaam omgezet naar glucose. De meeste voeding dat veel snelle koolhydraten bevatten zijn granen: tarwe, mais, rijst (dus brood, pasta en rijst).

Vele groenten en fruit bevatten ook van nature koolhydraten en dus suikers, als je echt koolhydraatvrij wil leven zal je veel uit je dieet moeten schrappen, dat is dus écht niet de bedoeling!

En even tussendoor: glutenvrije voeding wordt gemaakt van maismeel/-zetmeel, rijstmeel/-zetmeel een goedkoop alternatief voor tarwe/gluten maar wel met het nodige prijskaartje... Want ja, het is nu eenmaal glutenvrij, de fabrikant maakt een goedkoop alternatief en speelt hier gretig op in aan de behoefte van de comsument want de vraag naar glutenvrij stijgt zienderogen.

Wat zijn de gevaren van al die (onzichtbare) suikers in onze voeding?

Omdat er steeds dezelfde suikers en koolhydraten worden gebruik in onze voedingsindustrie die snel in het bloed worden opgenomen en onze bloedsuikerspiegel doet pieken en dalen in korte tijd maakt dat we veel meer suikers binnenkrijgen dan normaal toegestaan is en dat zelfs zonder dat we het merken. De geraffineerde suikers zijn enorm goedkoop en veelzijdig bruikbaar, zoals eeder vermeld is ook dat suiker ook veel wordt gebruikt als smaakversterker.

Doordat we meer suikers binnenkrijgen dan de DAH (Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid) zijn we kwetsbaar voor o.a diabetes, suikerverslaving, suikerintolerantie, suikerresistentie, obesitas,...

Al kunnen we het niet vermijden toch zou er enorm aan de alarmbel getrokken moeten worden door de overheid want dit zou het begin van het einde kunnen zijn lijkt me.

Het lijkt een win-win situatie waarbij de gezondheidszorg hier ook een groot centje van meepikt, hoe meer zieken, hoe meer geld dat er binnenkomt voor de gezondheidszorg. Het klinkt cru maar het zijn wel ware, harde feiten.


Wat zijn de gezonde alternatieven op de geraffineerde suikers?

Wel er zijn gezondere alternatieven, maar geen gezonde. Alles moet je met mate eten want ja, suiker is en blijft suiker met een zoete smaak en onze hersenen herkennen alleen maar zoet als het zoet smaakt zonder onderscheid te maken of het nu geraffineerde suikers zijn of 100% rauwe honing.

Hieronder vind je een beknopt lijstje van alternatieven en welke werking ze hebben op onze bloedsuikerspiegel, zo vind je een suikersoort die het best bij je past binnenin je dieet!


- Kokosbloesemsuiker: Dit wordt gemaakt van het sap van de kokosnootbloesems. Deze suiker bevat veel mineralen en vitamines en heeft weinig effect op je bloedsuikerspiegel. Het bevat weinig glucose en fructose. Zorg dat je kokosbloesemsuiker koopt zonder dat er bruine suiker in vermengd zit.


- Palmsuiker: Wordt verkregen uit sap van specifieke palmbomen en wordt vaak verward met kokosbloesemsuiker en bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam vrij traag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard. De glycemische index van palmsuiker is 30 tot 35.


- Agavesiroop: Afkomstig van de agavecactus. Deze siroop vind je enkel in de winkels bewerkt en gefilterd. Dit is dus geen goed suikeralternatief! De echte biologische stroop is moeilijk te krijgen maar als je hem vind, wees er zuinig mee.


- Ahornsiroop: Is het sap van de Canadese esdoorn. Het bevat redelijk wat mineralen en sporenelementen maar ook erg veel sucrose, wat je bloedsuikerspiegel doet stijgen. Let er op dat je 100% zuivere ahornsiroop koopt, graad C.


- Honing: Helaas bevat honing veel fructose én glucose, afhankelijk van de soort. In de winkels vind je veel honing die vermengd is met eu honing dit is echter ongezond en ook merk je dat aan de prijs, die honing word ook verhit en weer koud geslingerd. De beste keuze honing is die rechtstreeks van de imker.


- Stevia: Steviaplant: Het bevat geen fructose of sucrose en heeft dus geen negatief effect op je lever of bloedsuikerspiegel maar geeft je ook nauwelijks gezonde stoffen, omdat je er maar heel weinig van nodig hebt. Let op! Kies voor pure stevia en niet stevia glycosiden oftewel E960, dit is niet de natuurlijke stevia. Fabrikanten kiezen hiervoor op deze wijze hun producten (zoals cocoa-cola, chocolade, e.d) ‘gezond aan te prijzen’ maar de waarheid is dat dit 98% maltodextrine is met een maar een heel klein beetje geraffineerde stevia bevat. Maltodextrine is eigelijk een stof die de bloedsuikerspiegel nog sterker verhoogt dan normale suiker.


- Vruchtensuiker: Fructose wordt anders verwerkt door het lichaam als suiker, namelijk door de lever. Daar wordt het gebruikt als brandstof en wordt ook een deel omgezet in glucose. Fructose zorgt er niet direct voor dat de aanmaak van insuline wordt gestimuleerd. Overschrijd niet het DAH portie fruit om het niet ‘ongezond’ te gaan maken.


- Druivensuiker: Glucose/dextrose: Wordt snel in het lichaam geabsorbeerd en wordt verbruikt als energie. Het is een enkelvoudig koolhydraat die wel vetvrij is en vrij van cholesterol maar niet geschikt is voor diabetici omdat deze de bloedsuikerspiegel niet stabiel houd en dus hyperglycemie kan veroorzaken.


De algemene begrippen van suikers op een rijtje:

Geraffineerde suikers; alle benamingen die eindigen op -ose. Bevat geen vitaminen en mineralen, veroorzaakt broosheid op de botten en de kans op tandbederf neemt toe.

Ongeraffineerde suikers; onbewerkte suikers uit de natuur zoals honing, agave en rijststroop. Dit zijn onbewerkte suikers die nog alle vitamines, mineralen en sporenelementen bevat. Bevat veel sucrose en fructose, wees er zuinig mee want dit kan de bloedsuikerspiegel beinvloeden en de lever belasten.

(Semi) synthetische zoetstoffen; alles wat synthetisch in een fabriek is gemaakt, bevat geen vitamines en mineralen, wordt niet door het lichaam herkent. Een echte dikmaker.


Met de titel “Suikervrij leven, het kan!” bedoel ik dat je kan leven zonder al die geraffineerde suikers en het gebruik van snelle koolhydraten drastisch te verlagen. 100% suikervrij is niet mogelijk, sorry dat de titel je wat mislijd heeft maar ik ben eerlijk, tenzij je wel heel eentonig gaat leven waarbij je dus een stuk ongezonder uitkomt met dat soort dieet. Je kan wel een balans vinden in, en het bewust worden van suikers in je leven. Met die balans zal je al heel snel een verschil merken in je leven, je voelt je minder moe, je bent fitter en energieker, hebt geen depressieve gevoelens meer en voor al die ellendige ‘sugarcravings’ zet je voorgoed aan de deur! Het zijn de geraffineerde suikers die ons wel heel ongezond doet leven en dat mede dankzij de voedselindustrie, tijd om het heft in eigen handen te gaan nemen!

Het is de bedoeling dat je jezelf bewuster maakt wat betreft voeding waardoor je het gebruik van suikers steeds naar het minimum reduceert zodat je lichaam langzaam kan wennen. Het is enorm belangrijk om te weten waar overal suikers in zit want op de verpakking word suiker aangeduid in moeilijke benamingen zoals sacharose, fructose, e.d. Wanneer je 2 suikerklontjes gebruikt bij de koffie neem je nu 4-5 druppels stevia en later 2 druppels minder. Je lichaam went hier aan en je merkt dat het nog lekker zoet smaakt!

Je kan je lichaam en je hersenen echt trainen om zoveel mogelijk suikers te laten staan en te genieten van het minimum alsof je het nooit anders gewent bent geweest.

Er is één nadeel om bewust(er) met suiker door het leven te gaan: je zal veel meer zelf moeten koken en bakken. Het is niet voor iedereen weggelegd maar waar een wil is, is een weg en waar een weg is brand er licht en dat licht is Glutéano, je staat er niet alleen voor!


Hoe begin ik hier aan?

Wel, normaal heb je hier al voldoende informatie opgehaald om te kunnen berekenen dat je echt wel iets aan die overvloeden van suikers wil doen en zoveel mogelijk uit je leven wil verbannen. Suiker heeft niet alleen invloed op de suikerspiegel, lever en hart maar ook op de maag en darmen. 80% van je imuunsysteem zit in je darmen, zodra daar dus iets mis gaat raakt heel je systeem uit balans en kunnen er plotse voedselintoleranties ontstaan en dat kan blijvend zijn. Te veel suikers zorgt voor ongemakken in de buik zoals krampen, diaree en opgeblazen gevoel en de ene persoon is daar al wat gevoeliger voor als de andere. Er kan ook een tekort aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels ontstaan in het lichaam en zorgt voor een hele disbalans. Candida voedt zich, zoals eerder vermeld, met suikers waardoor deze begint te overwoekeren in de darmen en de harmonie tussen miljoenen bacterien die in onze darmen zitten dusdanig verstoord worden.


Het is iets dat je gelijdelijk aan afbouwt, je hoeft dus niet meteen suiker uit je leven bannen en hopen op het beste want geloof me, dat is het niet.

Ik zei ook al dat 100% suiker/zoet vrij leven haast onmogelijk is maar iedereen wil toch die gouden titels lezen “Suikervrij, je het kan!”, net hetzelfde als bij een artikel die als titel “Val 10kg af in deze 14-dagen stappenplan”. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat ook! Maar waarom gebruik ik dan ook een “misleidende” titel? Ik doe dat om mensen aan te sporen het artikel te lezen en inzicht te doen krijgen over hoe de wereld echt draait en daar toch een zekere voldoening uithalen en tevredenheid los omwille van het feit dat ik in het artikel wel eerlijk ben. MAAR de titel niet helemaal misleidend! Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn het vooral de geraffineerde en synthetische suikers en zoet de hoofdredenen waardoor we ons minder goed voelen, last hebben van sugarcravings en diabetici/obesitas zienderogen toeneemt. En die suikers kan je wél volledig uit je leven bannen!

Je begint dus stapsgewijs, de geraffineerde suikers kan je best volledig meteen laten staan maar het vraagt voorbereiding omdat je veel zelf moet klaarmaken en moet voorzien.

Daar kruipt dus tijd in wat niet handig is als je een drukke levensstijl hebt.

Thans zijn er op deze pagina eenvoudige en snelle recepten beschikbaar om je te voorzien.

Neem een lekker fruitsalad mee naar het werk en ruim die koekenla op! Zin in een ijsje? Probeer ons recept van 5-minuten ijs eens! Super gezond en zo eenvoudig snel klaar en bovendien heerlijk! Je kan zelf ijslolly’s maken door fruit te versnijden met water, eventueel licht te zoeten met stevia. Stel een plan op wat je de komende week wil eten en hou je daaraan. Bakgerechten kan je maken en wat op reserve invriezen. Gebruik alternatieven op granen (rijst, tarwe, mais), in de winkel vind je butternut spaghetti, groentenspaghetti word een echte hype! Pastinaak is een ideale vervanger voor aardappel en ook bakbananen.

Hou in je logboek bij hoe je je voelt, dag na dag, het kan zijn dat je ongemakken ondervind in je nieuwe levensstijl maar geen zorgen, dat is compleet normaal, geef je lichaam de kans hier aan te wennen en je zal zien hoe alles enkel maar possitief vooruit gaat!

Heb je een dip of zie je het niet meer zitten? Deel je ervaring en gevoel met ons in de Glutéano foodchallenge groep want: je bent niet alleen!


Er zijn handige boeken te koop waar je ook enorm veel uit kan leren zoals deze: suikervrije boekenreeksen van Carola van Bemmelen. Daar staat ook beknopter uitgelegd, en uit haar eigen ervaring, hoe je stapsgewijs bewuster kunt gaan leven met suiker.

Omdat ik verplicht ben werkelijk alles zelf klaar te maken van welk voeding dan ook was het simpel suikers te laten vallen en me bewuster om te laten gaan met alternatieven, maar denk erom: suiker blijft suiker, welke ook, gebruik het met mate want het werkt even verslavend!

De smaak van stevia kan voor velen in het begin tegenvallen omdat stevia er een vervelende nasmaak op kan nahouden. Ik heb geleerd dat de juiste dosis (tot op de druppel) zorgt voor een gewone zoete smaak zonder die nasmaak. Ik moet wel zeggen dat dit het best werkt voor gerechten en bakgerechten maar als zoetje in de koffie of thee kan ik je dit niet gegarandeerd uitsluiten, het is een kwestie van wennen denk ik ook.

Even wat meer uitleg over mezelf:

Wegens gezondheidsredenen ben ik geraffineerde suikers echt volledig gaan mijden en heb mijn suikers uit natuurlijke producten/voeding zoals fruit, groente, pure stevia en af en toe manuka honing.

Waarom ik koos voor manuka honing en pure stevia?

Toen ik te kampen kreeg met lekkende darmen en de voedselintoleranties toenamen zocht ik heel erg naar, alsnog, een ‘goede’ suikervervanger die bij me past en toch mijn trek in zoet bevredigd. Wanneer er een candida overgroei in mijn darmen werd vastgesteld wist ik dat ik suikers echt drastisch moest gaan minderen tot het minimum maar toch mijn zoete tand wou blijven bevredigen. Candida voedt zich met suikers en koolhydraten, zolang je dat eet raak je er niet van af maar het is belangrijk om af te bouwen en niet onmiddelijk ‘cold turkey’ te gaan, meer daarover lees je in het artikel ‘Candida’ op deze pagina. Toch nog even meegeven dat ik ook suikers in fruit en groente moest laten staan om de candida natuurlijk te kunnen “doden”.


Ik vond 2 alternatieven die ik kon gebruiken als alternatief, pure stevia en manuka honing.

Maar waarom?


-Pure stevia van de steviaplant is een schimmelwerend, ontstekingsremmend en antibioticum, maar helpt ook de alvleesklier in balans te houden, wat vaak voorkomt wanneer iemand candida heeft. Ik gebruik enkel echter enkel en alleen de druppels pure stevia flesjes, die vind je bij Holland & Barret aan klein 10 euro per flesje waar je toch lang mee toekomt en hebben verschillende smaken, wat leuk meegenomen is!


Hoewel alle honing wat antimicrobiële eigenschappen heeft, heeft manuka-honing een extra eigenschap vanwege de manuka-struik waaruit de honingbijen nectar verzamelen. In tegenstelling tot andere honing, blijft deze eigenschap stabiel, zelfs na te zijn verwarmd en verteerd in de maag. De Maori (inheemse Nieuw-Zeelanders) gebruiken al eeuwenlang manuka vanwege de verbazingwekkende anti-ziekte eigenschappen.

Het medische veld is ook begonnen met het gebruik van op manuka honing gebaseerde verbanden voor wonden en brandwonden en het gebruik van manuka honing voor wonden die niet reageren op traditionele behandelingen. De manuka doodt zowel bacteriële als schimmelinfecties op de huid. Deze honing is enorm duur en aankoop maar zeer effectief! Bij Holland & Barret betaal je voor 20+ actieve manuka van 250ml, 40€. Koop steeds manuka honing die minstens 15% actieve manuka bevat.

...Sindsdien voel ik me pak beter al merk ik soms nog wel drang naar suiker maar ik heb er controle over, voor mij heeft dat andere belastende oorzaken wegens ziekte (van Addison ref.). Als ik nu een hap van een cake’je neem rechtstreeks gekocht uit de winkel kan ik het niet uithouden van de zoetigheid en gelijk tuf ik het er weer uit. Bedenkt je wel dat ik een echte zoetekauw ben en stapelgek ben van chocolade, dus als ik er iets aan kan doen, kan jij dat ook! Ook al werd ik ziek van suikers (ja ook de ongeraffineerde/natuurlijke) en was het voor mij daarom eenvoudiger om daar van af te stappen toch had ik ook veel wilskracht nodig om het allemaal te mijden, want uiteindelijk is het gauw in je mond gestopt zonder het te beseffen wat de gevolgen kunnen zijn!


Van drank koop ik dit: Capri sun fruity waters (je hebt hem in bosbessensmaak en exotische vruchten) 0 suikers, enkel die natuurlijk voort komen in fruit en de flessen grenadine met 0% toegevoegde suikers van Teisseirre. Er is één dingetje dat ik drink waar wel nog suikers inzitten maar is echt een minimum van 5.3gr per 100ml dat is Alpro cocnut chocolate, kleine zonde dus van mezelf maar kan mijn traditionele tas chocomelk s’ochtends niet laten. Maar dat gaat prima voor me. De capri sun fruity waters is hier in Limburg (BE) erg moeilijk te vinden, ik vond hem in een Carrefour planet te Lier (Antwerpen). Ook de alpro is niet eenvoudig te vinden of overal zomaar verkrijgbaar, deze koop ik in verschillende Carrefour winkels en voor het gemak bestel ik hem hier in de dichts bijzijnde filiaal.


Het vraagt enorm veel wilskracht en motivatie maar vooral ook voorbereiding!

Noteer in een dagboek jouw eetpatroon en stuur jezelf bij waar nodig, en je bent zeker een half uurtje per dag creatief bezig als je besluit gebruik te maken van een leuke bullet journal!

Voorzie jezelf van ‘backup food’, bereid eten bewaard in de vriezer die je kan uithalen wanneer je geen tijd hebt om te koken, probeer zo goed mogelijk voorbereid te zijn en vermijd valkuilen, de ‘snelle hap’ die je snel zal doen hervallen in je oude suikergewoontes.


Veel succes!

© Copyright 2020. Alle rechten voorbehouden.