Recepten

POTS - Gastroparese dieet



Recepten


Deze recepten zijn geschikt voor een verstoorde maaglediging.
Op de downloadpagina is een Engelstalige dieetgids te downloaden om te weten hoe het dieet (met stappenplan) werkt met de bijhorende tips.

Groentesoep met mihoen



Groente omelet



Pastinaak-wortelsoep met verse gember



Eiwitrol



Gestoofde appel met feta



Puree met gekarameliseerdsjalot



Chicken vegan cheese salad met vegan mayonnaise


Pesto van basilicum



Hummus light



Wortelpuree met boterraap



Erwtenspread met vegan kaas

Wit brood (no mix), licht verteerbaar

Kippensalade met pecannoten

Gebakken kikkererwten

Bruschetta's

Vanillecake licht verteerbaar

Winter ontbijtwrap

American pancakes op kokos basis

Boekweit pannenkoeken

Rode kool spread met gestoofde appel

Hummus van witte bonen met walnoten

Raspberry turkey salad

Groentewok met zoete kokossaus

Groentesoep met kurkuma en verse bieslook

Groentesoep "Quick healthy steam"

Erwtenspread met tijm, marjolein en kabeljauw

Dit heb je nodig:

500gr diepvries soepgroenten, kleine blokjes

1-1 1/5 l water

(mix van wortel, prei, ui en knolselder van Colruyt)

Flinke scheut sojasaus, bio naar smaak (zie voedingsregister)

Zout naar smaak

Verse postelein

Stevia druppels naar smaak

Wat mihoen, hoeveelheid naar wens


Zo maak je het:

Neem een ruime pot en doe er de diepvriesgroente in samen met het water en laat even garen onder het kookpunt.

Doe er de kruiden bij en mix de soep, voeg nadien de mihoen toe.

Dien op met verse postelein. 

Dit heb je nodig:

2 eieren, bio

1 wortel, geraspt en fijngesneden

Klein handinhoud prei

Halve sjalot, versnipperd

Zout naar smaak

Verse bieslook

Gedroogde petersie


Zo maak je het:

Gaar de groente even voor door ze even te steamen in de magnetron in een glazen pot met deksel met wat water.

Klop de eieren goed door met wat zout en peterselie, samen met de sjalot en groente die gesteamd (gaar) zijn.

Bak de omelet en werk af met verse bieslook.

Dit heb je nodig:

6-7 grote wortels, geraspt en in blokjes gesneden

2 grote pastinaken, geraspt en in blokjes geseden

Ongeveer 1 l water

Klein stukje verse gember, fijn gehakt

Zout naar smaak

Droge peterselie

Flinke scheut glutenvrije sojasaus (bio, zie voedingsregister)

Paar druppels stevia naar smaak (optioneel)


Zo maak je het:

Doe de groente in een ruime kom met water en laat even garen onder het kookpunt.

Mix het geheel door en voeg er de kruiden en smaakmaker aan toe.

Werk af met wat gedroogde peterselie.

Dit heb je nodig:

2 eiwitten, bio

Verse basillicum en gedroogde basilicum

Snuifje zout en peper


Zo maak je het:

Splits de eieren en maak een omelet van de eiwitten samen met de kruiden, met een scheutje olijfolie.

Rol nadien op en werk af met verse basilicum.

Dit heb je nodig:

2 appels, geschild en in blokjes gesneden

Wat vegan feta, in blokjes gesneden

Halve tl peterselie

1 el olijfolie

(optioneel: klein stukje verse gember, zeer fijn gehakt)


Zo maak je het:

Stoof de appels in wat olijfolie, voeg de kruiden toe en laat afkoelen alvorens de blokjes vegan feta toe te voegen.

Zet afgedekt in de koelkast.

Dit heb je nodig:

3 grote pastinaken, geschild en in blokjes gesneden

2-3 sjalotten, bio, in halve plakjes gesneden

Ahornsiroop, puur en bio

Zout en peper naar smaak

Verse basillicum

Gedroogde peterselie


Zo maak je het:

Fruit de sjalot aan in een scheutje olie in een pan op middenhoog vuur en voeg nadien een flinke scheut ahornsiroop toe, laat dit 10-15min karameliseren en roer regelmatig goed door zonder aan te bakken.

Doe de pastinaak in een ruime pot met olijfolie en laat gaar bakken en voeg 150ml amandelmelk toe en mix het  geheel nadien goed door.

Voeg de kruiden toe en vervolgens de gekarameliseerde sjalot.

Werk af met verse basillicum.

Dit heb je nodig:

1 kipfilet(bio), gebakken en afgekoeld

Klein handinhoud vegan kaasblokjes

Verse basilicum

Bio mayonaise of olijfolie naar wens

Zout naar smaak


Zo maak je het:

Bak de kipfilet in wat olijfolie en laat nadien afkoelen

Mix het vlees even kort in een mixer samen met de vegan kaas en roer de kruiden en mayonaise eronder door.

Bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.

Werk eventueel af met verse basilicum.


Dit heb je nodig:

Flinke handinhoud verse basilicum, gewassen
1 tl gedroogde basilcum
30gr olijven
30gr pijnboompitten
30gr parmezaanse vegan kaas
Flinke snuif zout
Halve el stevia suiker
50mg olijfolie


Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in een mixer en mix alles goed door, voeg olijfolie toe tot de gewenste structuur is verkregen.

Bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.

Dit heb je nodig:

250gr kikkererwten, bio, gewassen en uitgelekt

2-3 el olijfolie of walnotenolie

1 el tahini 

1 el amandelpasta

Halve tl citroensap

3-4 druppels stevia

Verse bieslook

Halve tl zout

Snuifje peper

Water


Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in een mixer en mix alles goed door, voeg water toe in kleine hoeveelheden tot de gewenste structuur is verkregen.

Bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.

Dit heb je nodig:

5-6 grote wortelen, geraspt en gesneden

2 kleine boterrapen, geschild en gesneden

1 sjalot, versnipperd

Klein handinhoud verse bieslook

Zout naar smaak

Halve el gedroogde peterselie


Zo maak je het:

Neem een kom en gaar de groente in een flinke scheut olijfolie.

Mix nadien goed door en voeg de kruiden er aan toe.

Voeg eventueel wat water of amandelmelk toe indien de puree te stevig is.

werk af met verse bieslook.

Dit heb je nodig:

3 handinhoud diepvries erwten, bio

Half handinhoud vegan kaasblokjes (zie voedingsregister)

Verse basilicum

2 el olijfolie

Paar druppels stevia

Water


Zo maak je het:

Steam de erwten kort in wat water in de magnetron zodat ze gaar zijn.

Laat afkoelen en voeg nadien de overige ingrediënten toe en mix tot een homogene massa.

Voeg water of amandelmelk toe in kleine hoeveelheden indien de spread te stevig is.

Dit heb je nodig:

500gr meel (= 150 arrowrootmeel,  50gr amandelmeel, 150gr bruine rijstmeel en 150gr boekweitmeel) 

10gr meelverbeteraar en 6gr gist (beiden bio, zie voedingsregister)

6gr zout

100gr bruine suiker (of 50gr stevia patisserie suiker)

50ml olijfolie

400ml/450ml lauw water


Zo maak je het:

Doe de droge ingrediënten in een kom zonder de gist en roer goed onder.

Voeg de olijfolie toe.

Los de gist op in het lauwe water en voeg nadien toe.

Mix tot een homogene massa.


Zet 80min in de oven die voorverward is op 50 graden zodat het brood kan rijzen.

Haal nadien uit en verwarm de oven verder op 210 graden.

Zet het brood gedurende 50min in de oven en dek de bovenkant na de halve gaartijd af indien de korst  te donken wordt.

Haal het brood uit en laat even afkoelen op een rooster.

Haal het brood uit de vorm en laat verder afkoelen op het rooster.

versnij het brood en verpak in een ziplockzak om in te vriezen.

Dit heb je nodig:

2 kipfilets (bio), gebakken en afgekoeld

Flinke handinhoud pecannoten

Verse bieslook

Zout naar smaak

Gedroogde bieslook

Paar druppels stevia, naar smaak

2 el walnotenolie

Water


Zo maak je het:

Bak de kipfilet in wat olijfolie en laat nadien afkoelen.

Doe het vlees en de overige ingrediënten in een mixer en mix goed door, voeg water toe of amandelmelk in kleine hoeveelheden indien de salade te vast is.

Bewaar in de koelkast, afgesloten.

Dit heb je nodig:

Portie kikkererwten (bio), gewassen en drooggedept met keukenpapier

Halve tl zout

Halve tl gedroogde thijm

Olijfolie


Zo maak je het:

Zet een ruime pan op vuur met een scheut olijfolie op middenhoog vuur en doe de kikkererwten in de pan en bak ze goudbruin, roer regelmatig.

Kruid de gebakken kikkererwten en werk af met basilicum.

Dit heb je nodig:

3 Schär beschuiten

Verse basilicum

Plakje vegan kaas

Wat vegan smeerkaas (naturel)

Plakje vegan feta kaas

Margarine (liefst op kokosbasis; zie voedingsregister)


Optioneel: beetje Remia vegan mayonaise


Zo maak je het:

Smeer de bruschetta's naar wens en kruid eventueel wat bij met zout en peper.

Dit heb je nodig:

150gr glutenvrij meelmix (Claudine cake mix)
65gr amandelmeel
1/2 tl bakpoeder
4 eieren (bio)
125 ml olijfolie
125 ml amandel yoghurt (zie voedingsregister)
50gr stevia patisseriesuiker


Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak een beslag van de bovenstaande ingrediënten en vet een cakevorm in met wat olijfolie.

Stort het beslag in de cakevorm en zet 45-50min in de oven, kijk na de halve gaartijd of de korst niet te donker wordt en dek deze desnoods af met wat bakpapier.

Controleer de gaarheid met een prikker.

Haal de cake uit de oven en laat even afkoelen op een rooster en haal de cake nadien voorzichtig uit de vorm en laat  deze nog verder afkoelen op het rooster.

Werk af met wat arrowrootmeel ter decoratie.

Versnij in plakken van 1 cm dik.

Bewaar de cake in een afgesloten en luchtdichte doos.

Dit heb je nodig:

2 eieren (bio)

1 tl bruine suiker

Snuifje zout

Halve tl speculooskruiden

25ml hazelnootolie

50ml amandelmelk

2 el arrowrootmeel

1 appel

Ahornsiroop


Zo maak je het:

Kluts de eieren samen met de bruike suiker, zout, kruiden en voeg de amandelmelk toe, arrowrootmeel aan de omelet.

Bak deze in een pan op middenhoog vuur met een scheutje hazelnootolie.

Bak de appelschijfjes met ahornsiroop in een pan op middenhoog vuur.

Maak een rol van de appelschijfjes.

Werk af met arrowrootmeel ter decoratie.

Dit heb je nodig:

50gr arrowroot poeder of tapioca zetmeel
50gr amandelmeel
100gr stevige kokoscreme
Halve tl zout
1 EL stevia patisseriesuiker
1 ei (bio)



Zo maak je het:

Maak van bovenstaande ingrediënten een egaal beslag en mix alles even door, voeg de guargom als laatste toe en mix even nog eens alles goed door.
Zet een uur in de koelkast.
Warm een minipan met een scheutje olie op een tamelijk hoog vuur.
Neem van het beslag 2-3 eetlepels in de pan op een hoop, de pancake maakt zijn eigen vorm, draaie ze om na 3-4 minuten of wanneer ze loskomen van de pan, bak de andere zijde ook ongeveer 4-5 minuten, keer nadien nog eens om, dan zijn ze lekker krokant.
Laat afkoelen op een vel keukenpapier.
Bak zo alles tot het beslag op is.

Dit heb je nodig:

200 gram boekweitmeel
500ml plantaardige melk
20gr stevia patisseriesuiker
Snuifje vanillepoeder en 1/5tl vanille bourbon
2 - 3 Eieren
Snuifje zout
Klontje margarine of scheutje olie

Zo maak je het:

Begin met het afwegen van alle ingrediënten en zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is.
Voeg het meel toe aan een beslagkom en giet hier de helft van de melk bij.
Roer het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag.
Nu kunnen we beginnen met het toevoegen van de eieren en de rest van het melk. Voeg dit al roerend of mixend toe.
Ons beslag is nu klaar en we kunnen beginnen met bakken
Verhit in een pannenkoekenpan een klontje margarine en een scheutje olie.
Giet met een pollepel het beslag in de pan en laat het goed over de hele bodem uitlopen.
Bak beide zijden totdat deze een mooie goudbruine kleur hebben.

Dit heb je nodig:

Potje rode kool uit conserven

1 appel, geschild en in blokjes gesneden

Snuifje zout en gedroogde gember

Gedroogde peterselie en sjalot


Optioneel: snuifje gemberpoeder


Zo maak je het:

Stoof de appel aan in wat olijfolie of walnotenolie en laat afkoelen.

Doe vervolgens alle ingrediënten in een mixer en mix alles goed door.

Werk af met gedroogde peterselie en gedroogde sjalot.

Dit heb je nodig:

Potje witte bonen conserven, gewassen en uitgelekt

Handinhoud walnoten

Halve el amandelpasta of tahini

Klein handinhoud verse peterselie

Zout en stevia druppels naar smaak

2-3 el walnotenolie


Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in een mixer en mix alles goed door.

Voeg klein scheutje water toe indien het nog te dik is.

Doe in een pot of kom en werk af met takjes verse peterselie.

Dit heb je nodig:

1 kalkoenfilet (bio), gebakken en afgekoeld

150gr diepvries blauwe bessen

1 tl arrowrootmeel

2 el poedersuiker

Gedroogde peterselie

Halve el citroensap

Zout naar smaak


Zo maak je het:

Bak de kipfilet in een scheut olijfolie in een pan en laat afkoelen.

Doe de bosbessen in een steelpan op middenhoog vuur envoeg de suiker toe samen.

Breng aan de kook en haal even van het vuur om te mixen, zet nadien weer op het vuur en laat garen, voeg dan de arrowrootmeel toe en meng met een garde goed door tot het begint te dikken.

Haal van het vuur en roer even door om af te koelen.

Doe de kipfilets en bosbessen in een mixer samen met. de overige ingrediënten, behalve de verse kruiden en mix goed door.

Doe in een kom of pot en werk af met wat verse peterselie.

Dit heb je nodig:

2 handinhoud gesneden wortelen, prei en erwten

1 handinhoud gesneden pastinaak,

Half handinhoud bosui

1 el amandel-kokospasta (zie voedingsregister)

Scheut glutenvrij sojasaus, bio

2 tl zout 

1 el peterselie

150ml amandel-kokosmelk (Alpro)

1 el arrowrootmeel

Flinke scheut walnotenolie

1 1/5 el gecondenseerde kokosmelk

Kokosrasp naar wens (afwerking)


Zo maak je het:

Verwarm een wok op middenhoog vuur samen met een flinke scheut olie (bodem bedekt) en doe er de groente bij, laat garen en doe er vervolgens de overige ingrediënten bij (behalve de kokosrasp) met de amandel-kokosmelk als laatste om toe te voegen naar eigen wens van dikte. 

Roer steeds goed door tijdens het toevoegen van de ingrediënten.

Werk af met gedroogde peterselie en gemberpoeder en wat kokosrasp ook naar wens.

Dit heb je nodig:

3 grote pastinaken, geschild en in blokjes gesneden

1 sjalot, versnipperd 

4 wortelen, gerasp en in blokjes gesneden

2 boterrapen, geschild en in blokjes gesneden

1-1 1,5 l water

Olijfolie

Glutenvrij sojasaus, bio (zie voedingsregister)

Zout naar smaak

10-12 druppels stevia, naar smaak

4-5 el kurkuma (variëert naargelang de smaak)

Verse bieslook, fijngesneden


Zo maak je het:

Zet een ruime pot op een middenhoog vuur met een flinkescheut olijfolie en laat even aanfruiten.

Doe het water erbij en gaar de groente onder het kookpunt.

Mix alles goed door en doe er de kruiden bij.


Dit heb je nodig:

1 handinhoud van elke groente:
wortel, pastinaak, doperwten, prei 

Half handinhoud bosuitjes

Klein scheut glutenvrij sojasaus, bio (zie voedingsregister)

Gedroogde peterselie

1 1/2 tl zout

10-12 druppels stevia


Zo maak je het:

Neem een steampot met mandje (zie keukentoepassingen) en vul tot net onder het mandje met mineraalwater.

Doe de groente er bij en zet in de magnetron op 500 watt voor 10 minuten.

Haal de steampot uit de magnetron en haal het handje eruit zodat de groente in het water terecht komt.

Voeg de sojasaus toe en kruiden, goed roeren en de soep is klaar.

Dit heb je nodig:

1 flinke handinhoud diepvries doperwten

1 filet diepvries kabeljauw

1 tl zout

4 druppels citroensap

Klein scheut amandelmelk

1/2 tl tijm

Snuifje marjolein

3-4 druppels stevia

Takje basilicum om af te werken


Zo maak je het:

Neem een steampot met mandje (zie keukentoepassingen) en vul met water tot net onder het mandje.

Leg de kabeljauw en doperwten op het mandje en zet in de magnetron voor 8min op 500 watt.

Haal nadien uit en doe de doperwten en kabeljauw in een kom, doe de overige ingrediënten bij en mix goed door.

Werk af met een takje basilicum.


Deze website maakt gebruik van cookies. Door op 'Accepteren' te klikken ga je akkoord met ons gebruik van cookies.

Accept