Receptenmap

Glutéano, Health & Food  passion

Mijn "AddICA dieet"


Doe maar voor mij, glutenvrij!

Mijn dieet is gebasseerd op een complexe samenstelling van meerdere aandoeningen binnenin het lichaam waarbij het immuunsysteem betrokken is.

Het dieet is samengesteld voor de volgende dieten/auto immuunaandoeningen:

✔Coeliakie

✔Lekkende darmen

✔Meerde voedsel intoleranties

✔Candida overgroei

✔Ziekte van Addison

✔Diabetes


Laag in:

Koolhydraten

Suikers

Ongezonde vetten

Rijk aan:

Natrium

Calorieën

Natuurlijke vetten

Eiwitten

Calcium

Balans met:

Vezels

Cholesterol

Natuurlijke vetten

Lectine (bevonden in granen)

Suikers

Kalium

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge en gerst.

Gluten bestaat uit twee eiwittypen: gluteninen en gliadinen. Gliadine veroorzaakt de aandoening coeliakie.

Mensen die hier voor overgevoelig zijn of een intolernatie voor hebben (coeliakie) moeten deze mijden.

Er bestaat al een ruim aanbod glutenvrije voeding maar vaak zijn er nog veel misverstanden waar nu juist gluten in (kunnen) zitten en waar niet.

Gluten (tarwe) kunnen ook voorkomen in voeding waar je het minst van verwacht, zoals: soepen, chocolade, snoepjes, ijs,...

Voor glutenvrije producten wordt maximaal 20 ppm gluten grens gehanteerd.

Op producten bereid met glutenbevattende granen, speciaal bestemd voor mensen met coeliakie, mag ook de term ‘met zeer laag glutengehalte’ gebruikt worden. Dan mag het gehalte gluten max 100 mg/kg zijn.

 

Wat betekend glutenvrij?

... Maar ook zonder koemelk aub!

Koemelkeiwit bevind zich van nature uiteraard in de melk van de koe. Mensen die hiervoor overgevoelig zijn of zelfs allergisch aan zijn worden hier ziek van en moeten alle koemelk producten mijden. Vaak gaat dit gepaard met kruisallergieën zoals ei en soja en/of noten.

Mensen met een hevige allergie op koemelk kunnen een anafylactische shock krijgen en hebben dringend medische hulp nodig of moeten gebruik maken van een epi-pen die ze steeds bij zich moeten hebben.

Er bestaan veel alternatieven op de markt ter vervanging van koemelk, vegan product alternatieven op yoghurt, pudding, ijs, plantaardige melkvervangers etc.

 

Koemelkeiwitallergie is niet te verwarren met een lactose intolerantie, lactose is een melksuiker die zich in de koemelk bevind. Er zijn lactosevrije producten waar nog steeds koemelk in zit maar de lactose eruit gehaald is.

& wat met het immuunsysteem?

Meerdere voedselintoleranties kunnen zich voort doen waarbij het immuunsysteem betrokken is.
Deze maakt onterecht afweerstoffen voor bepaalde voeding waarbij er zich een reactie plaats vind.
Het lichaam wil dit voedsel zo snel mogelijk het lichaam doen verlaten waarbij er zich matige tot ernstige maag- en darmklachten plaats vinden.

Ook kunnen mensen pijn en ontstekingen ervaren in de spieren en gewrichten die bepaalde voeding kan veroorzaken, ook mensen die lijden aan fibromyalgie, reuma, artritis, lupus kunnen hier kwetsbaar voor zijn.

De darmflora raakt uit balans, verstoord en bovendien kunnen de darmen beschadigd raken, het is belangrijk om deze voeding uit het dieet te schrappen.

Bepaalde voeding kan zorgen voor tijdelijke intoleranties, het is van belang eens de darmen geheeld zijn bepaalde voeding opnieuw aan het dieet toe te voegen.

Onthou dat 80% van het immuunsysteem zich in de darmen bevind!

Het herstel en helingsproces van de darmen is een lange procedure die veel wilskracht en doorzettingsvermogen vraagt.

De darmen: lekkende darmen & candida overgroei.

Lekkende darmen heb je wanneer je darmwand begint "te lekken", de darmen nemen voedingstoffen uit voeding die in het lichaam terecht komen zo in ons bloed. Bij lekkende darmen laat de darmwand te veel door waardoor het immuunsysteem in actie komt en het eigen lichaam aanvalt.
Het helen van de lekkende darmen is een langdurig proces en van belang de voeding die deze reactie veroorzaakt te schrappen uit het dieet, een goede probiotica inneemt en het "leaky gut dieet" volgt. Wanneer dit niet goed wordt aangepakt kunnen er steeds meer en meer voedsel intoleranties ontstaan, een vicieuze cirkel die heel gevaarlijk en zelf levensbedreigend kan zijn. De gemaakte voedselintoleranties zijn al dan niet tijdelijk.


Candida overgroei is een gist die van nature voort komt in de darmen, wanneer deze uit balans is gaat het dus overwoekeren waardoor je voedselintoleranties kan krijgen, al dan niet tijdelijk met bepaalde maag- en darmklachten maar ook huidklachten. Het is aan te raden het candida dieet te volgen waarbij alle suikers en koolhydraten worden gemeden want deze gist voedt zich hiermee.© Copyright 2020. Alle rechten voorbehouden.