Reactieve Hypoglykemie (+ recepten)

Reactieve Hypoglykemie



Overzicht

Reactieve hypoglykemie (postprandiale hypoglykemie) verwijst naar een lage bloedsuikerspiegel die optreedt na een maaltijd - meestal binnen vier uur na het eten. Dit is anders dan een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) die optreedt tijdens het vasten.

Reactieve Hypoglykemie-


Een aandoening waarbij de alvleesklier hevig reageert op ingenomen simpele koolhydraten en suikers door een overdreven hoeveelheid insuline af te geven.

Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat suiker vanuit de bloedbaan de cellen kan binnendringen, binnen cellen dient suiker als de primaire energiebron.



Deze ongepaste stijging van insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegels dalen en hypoglykemische klachten veroorzaakt die heel erg lijken op een gewone hypoglykemie en ook kunnen leiden tot een echte hypoglykemie, hoe laag de bloedsuikerspiegel daalt is individueel erg verschillend.

Reactieve Hypoglykemie is in symptomen erg gelijkend op een gewone hypoglykemie ook wanneer metingen van de bloedsuikerspiegel daalt na de maaltijd maar toch normale waarden weergeeft en veroorzaakt in het algemeen geen levensbedreigende comateuze hypoglykemie maar is niet uitsluitend! 

Bij ernstige dalingen lager dan 50 mg/dl kan er overlegd worden met de arts om een hypo kit (Glucagon) voor te schrijven.

Reactieve hypoglykemie is erg gelijkend op het syndroom Idiopathic Postprandial Syndrome (IPS) die niet moet worden verward.


Elke onderliggende medische aandoening moet echter worden behandeld die RH eventueel veroorzaakt zoals prediabetes, na een maag bypass en POTS.

Symptomen:

● Snel honger

● Misselijkheid

● Snelle hartslag (tachycardie)

● Bleke huid 

● Gevoel van zwakte/vermoeidheid

● Zweten/warm hebben

● Duizeligheid

● Angst

● Hoofdpijn

● Vaak erg koud hebben

● Tintelingen in de lip

● Verwarring (brainfog)

● Stemmingswisselingen

● Prikkelbaarheid

● Ochtendmalaise

● Nachtelijk zweten en honger







“Glycemische index (GI)” en “Glycemische lading” zijn begrippen met een verschillende betekenis, in het kort:


  • Als iets een lage glycemische index heeft, gaat het minder snel opgenomen worden.
    Heeft het een hoge glycemische index, dan wordt het sneller opgenomen. 
  • “Glycemische lading” betekent dan weer dat je ervoor kan zorgen dat de glycemische index minder effect heeft, door je porties aan te passen of door het te gaan combineren met andere voedingsmiddelen (voeding rijk aan eiwitten en vetten).


Dieet:

Veranderingen in het dieet helpt om je symptomen te verminderen en RH te stabiliseren.

Het is van belang de onderstaande wijzigingen aan te brengen in het dieet en de timing inclusief samenstelling van de maaltijden, zoals:


●Het eten van een uitgebalanceerd dieet, inclusief magere en niet-vleesbronnen van eiwitten, en vezelrijk voedsel, inclusief volle granen, fruit en groenten 


● Vermijd suikerhoudend voedsel en bewerkte eenvoudige koolhydraten, zoals wit brood of witte pasta, vooral op een lege maag


● Let op voeding met een hoog glycemische index en lading


● Het eten van meerdere kleine maaltijden en snacks gedurende de dag, met een tussenpoos van ongeveer 2-3 uur tijdens de wakkere uren


●  Aardappelen hebben een hoge GI.

De GI verhoogt wanneer aardappelen worden gebakken of gefrituurd en verlaagt wanneer je de aardappelen laat afkoelen en dus koud opeet.
Dit heeft te maken dat aardappelen veel zetmeel (dus koolhydraten) bevatten, dit zetmeel is temperatuurgevoelig

Bij afkoeling wordt dit zetmeel resistenter, waardoor het niet zo gemakkelijk wordt opgenomen.

Ongeschilde aardappelen hebben een nog lagere GI.


●  Zoete aardappelen hebben een gemiddelde GI.
De GI is lager dan bij de aardappel, maar nog steeds niet heel laag.
Het bevat ‘inuline’, dat is een soort voedingsvezel dat dus de GI verlaagt. Ook hier weer een lagere GI indien ongeschild.

Deze hebben niet zo’n sterk effect als gewone aardappelen wanneer je het laat afkoelen.



Sommige patiënten reageren ook op fruitsuikers of (natuurlijke) suikervervangers zoals Stevia en trage koolhydraten zoals haver.

Wanneer er na enige tijd stabiliteit van de bloedsuikerspiegel met behulp van het dieet is bereikt kan er voorzichtig geprobeerd worden om bepaalde fruit en groente in het dieet toe te voegen.

Ook is het dieet voor elk persoon anders en is het van belang een voedingsdagboek bij te houden om eventuele triggers op te sporen zodat deze kunnen worden geëlimineerd.
Het bijhouden van een 'safe en trigger' voedingslijst kan hierbij helpen.

Probeer te onderzoeken hoeveel gram koolhydraten per dag je nodig hebt en maximum kan verdragen zonder een nefaste van de bloedsuikerspiegel.

Er wordt aangeraden een diëtist te contacteren voor meer informatie en ondersteuning bij het begin van dit dieet.


Ook kan het dragen van een CGM (continue glucosemonitoring) helpen bij het vaststellen van RH, ook is deze erg waardevol om te ontdekken welke voeding een hypoglykemie veroorzaakt en wanneer er moet worden gegeten, hoe de bloedsuikerspiegel zich al dan niet op bepaalde delen van de dag kan stabiel houden etc.

Helaas wordt de CGM in België niet vergoed door het ziekenfonds omdat dit niet valt onder de conventie van diabetici.

Hypoglykemie-


Reactieve hypoglykemie zorgt voor een forse daling van de bloedsuikerspiegel wanneer er suikers worden genuttigd dat kan leiden tot een hypoglykemie die per persoon kan verschillen.

Een plotse daling van de bloedsuikerspiegel kan optreden binnen het half uur en tot 3-4 uur na de maaltijd.


De eerste fase van een hypoglykemie wordt aanschouwd bij een daling van de bloedsuikerspiegel lager dan 70mg/dl, de tweede fase ontstaat wanneer de bloedsuikerspiegel verder daalt lager dan 60 mg/dl, bij de derde (minder voorkomend) fase waarbij de bloedsuikerspiegel lager daalt dan 40 mg/dl en wordt beschouwd als een ernstige hypoglykemie die ook medische aandacht vraagt.

Wanneer een patiënt klachten ervaart van een hypoglykemie kan dat individueel erg verschillend zijn, patiënten kunnen als eerste symptomen van een hypoglykemie ervaren met een bloedsuikerspiegel lager dan 80mg/dl. 
Herken tijdig de symptomen van een beginnende hypoglykemie en eet op tijd om een hypoglykemie te voorkomen! 

Suiker is de primaire reden die zorgt voor een hypoglykemie, snelle koolhydraten de tweede.

Sommige patiënten kunnen een (beginnende) hypoglykemie niet tijdig voelen aankomen, het lichaam geeft geen signaal bij een dalende bloedsuikerspiegel en wordt ook wel hypoglycemia unawareness genoemd.

De oorzaak van hypoglycemia unawareness kan zijn dat het lichaam al vaak hypo's heeft doorgemaakt of doordat er zenuwen zijn beschadigd (autonome neuropathie).

Het dragen van een medisch ID sieraad rond de hals of pols kan noodzakelijk zijn voor de medische hulpverlening bij ernstige hypoglykemie.


Voor de meeste mensen met reactieve hypoglykemie is de werkelijke oorzaak van zijn oorsprong niet duidelijk. 

Maar de symptomen van deze aandoening kunnen verband houden met welk voedsel werd gegeten of variaties in de timing van het voedsel dat door het spijsverteringsstelsel beweegt. 

Mogelijke oorzaken van reactieve hypoglykemie zijn alcohol, bepaalde chirurgische procedures (maagbypass of operatie voor een maagzweer), erfelijke stofwisselingsstoornissen en sommige tumoren of enzymtekorten.

Er is nog niet veel bekend over deze aandoening en kan ook in verband staan met prediabetes  en het autonoom zenuwstelsel, hier is nog verder wetenschappelijk onderzoek over nodig.


Over het algemeen wordt een medische evaluatie uitgevoerd om te achterhalen of de symptomen worden veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel en zo ja, of de symptomen verbeteren wanneer de bloedsuikerspiegel weer normaal wordt. 

Als je ernstigere symptomen hebt, moeten mogelijk aanvullende tests worden uitgevoerd.

Er zijn verschillende testen die kunnen worden gedaan om reactieve hypoglykemie vast te stellen zoals een suiker tolerantie test en fasting glucose test (opname in het ziekenhuis waarbij de patiënt een x aantal uur of dagen nuchter wordt gehouden en hierbij regelmatig de bloedsuiker wordt gecontroleerd).

Ook kan het meten van de hba1c waarde in het bloed worden gedaan maar is niet sluitend mits dit een gemiddelde waarde van de bloedsuikerspiegel weergeeft van de afgelopen drie maanden.

Elke onderliggende medische aandoening moet echter worden behandeld die RH eventueel veroorzaakt zoals prediabetes.


Antidiabetica-

Reactieve hypoglykemie vereist meestal geen medische behandeling.

Sommige antidiabetica kunnen helpen om de glucose in het bloed te stabiliseren zoals Metformine, ook wanneer de arts vermoed dat deze patiënten prediabetes kunnen hebben.

Metformine werkt door de hoeveelheid suiker die de lever in het bloed afgeeft te verminderen. 

Het zorgt er ook voor dat je lichaam beter reageert op insuline.

Deze medicaties en hun positieve werking is echter nog niet volledig bewezen en heeft niet op elk patiënt een gunstig effect.

Ook kunnen er bijwerkingen ontstaan bij het nemen van medicatie die op langere termijn niet meer kan worden genomen.


Omgevingsfactoren-

Omgevingsfactoren kunnen ook een grote rol spelen bij het regelen van de bloedsuikerspiegel, fysiek, emotioneel en de omgeving.
Bij de downloadpagina vind je een gedetailleerd artikel welke zaken ook invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.

Intensieve sport of inspanningen hebbben ook een invloed op de bloedsuikerspiegel, suiker is de hoofd energiebron van ons lichaam die ons voorziet van energie in het lichaam en hersenen.

Het lichaam haalt bij inspanningn glucose uit de spieren als energiebron, zorg dus voor voldoende aanwezigheid van glucose in het lichaam alvorens een inspanning te leveren of bepaalde sport uit te oefenen en herken tijdig de eerste signalen van een eventuele hypoglykemie.

Ook kan wederom beweging en inspanningen er voor zorgen dan de bloedsuikerspiegel stijgt doordat de lever glucose vrij laat in het lichaam die is opgeslagen als reserve om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, dit gebeurd ook s'nachts. De bloedsuikerspiegel kan dalen en weer stijgen zonder te moeten eten, dit wordt een rebound genoemd.

De lever kan tot 100-120 gr glycogen opslaan en gebruiken wanneer nodig, dat is tot wel 10% van de lever. 

De spieren kunnen 300-600 gr glycogen opslaan.

Er wordt aangeraden actie te ondernemen en iets te eten wanneer de bloedsuikerspiegel daalt tot 80mg/dl.


→ Studie over een mogelijke link tussen reactieve hypoglykemie en disfunctie van het autonoom zenuwstelsel kan je hier lezen.

→ Hier vind je ook een filmpje van een lezing die Dr Shibao geeft (Dysautonomia Centre of the Vanderbilt University) over het autonome regulatie van glucose in POTS patiënten.

Medisch SOS sieraad

Freestyle Libre Sensor II

Reactieve hypoglykemie



Recepten


Deze eenvoudig te maken recepten zijn samengesteld zodat deze past binnenin dit dieet, het vermijd voeding die rijk zijn aan suikers en snelle koolhydraten. 

De recepten zijn rijk aan trage koolhydraten, vezels en protëine die de bloedsuikerspiegel stabiliseert.


Niet alle gerechten kunnen geschikt zijn voor patiënten met RH naar gelang de ernst van de aandoening en de gevoeligheid aan suikers/koolhydraten.

Boekweit pannenkoeken

Amandelpasta

Groente omelet



Pastinaak-wortelsoep met verse gember



Eiwitrol



American pancakes op kokos basis

Groentesoep van gestoomde groente met schelvis

Kabeljauwsalademet pijnboompitten

Pizza Polo met spinazie

Spaghettisaus

Airfried cheesy pancake pizza

Wild everzwijngebraad (slowcooker)

Chickenwrap met vegan pesto & parmezaan

Haverbrood

Browniecake

Ratatouille

Chocolade amandelmelk

Muesli met chocolade

Aardbeijam

Groentecurry met rijst

Boekweitwrap met groente en kip

Cake met pistachenoten

Curry met kabeljauw

Chocolade met hazelnoten

Chocoladepasta 

Vanille wafels

Peanut butter jelly bars

Boekweitbrood

Granola chocolade, zonder haver

Chocolade mugcake

Granola van quinoa

Amandel bites (frangipane smaak)

Pecan karamel bites

Chocolate crunchy Lion bites(raw)

Geroosterde notenmix

Lunchbowl on the go!

Proteīn mokka snackballs

Pecan botercrème

Gehaktballetjes met tomaat en zadenmix

Citroencake

Chocoladecake

Donker brood met maanzaad

Vol au vent (multicooker)

Cake van bananenmeel (multicooker)

Pindakaas DUO

Quinoa koekjes

Taartbodem

Amandelkoekjes

Marmeren kokoscake (multicooker)

Donuts met icing en kaneel

Brownies

Chocolade pindakaas

Custard cake met frambozen

Boekweit granola

Dit heb je nodig:

200 gram boekweitmeel
500ml plantaardige melk
20gr stevia patisseriesuiker
Snuifje vanillepoeder en 1/5tl vanille bourbon
2 - 3 Eieren
Snuifje zout
Klontje margarine of scheutje olie

Zo maak je het:

Begin met het afwegen van alle ingrediënten en zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is.
Voeg het meel toe aan een beslagkom en giet hier de helft van de melk bij.
Roer het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag.
Nu kunnen we beginnen met het toevoegen van de eieren en de rest van het melk. Voeg dit al roerend of mixend toe.
Ons beslag is nu klaar en we kunnen beginnen met bakken
Verhit in een pannenkoekenpan een klontje margarine en een scheutje olie.
Giet met een pollepel het beslag in de pan en laat het goed over de hele bodem uitlopen.
Bak beide zijden totdat deze een mooie goudbruine kleur hebben.

Dit heb je nodig:

500gr blanke amandelen

1 el walnotenolie


Zo maak je het:

Doe de amandelen in een blender en doe er de olie bij.

Laat mixen tot een gladde massa, dit kan even duren.

Bewaar in een luchtdichte pot in de koelkast.

Dit heb je nodig:

2 eieren, bio

1 wortel, geraspt en fijngesneden

Klein handinhoud prei

Halve sjalot, versnipperd

Zout naar smaak

Verse bieslook

Gedroogde petersie


Zo maak je het:

Gaar de groente even voor door ze even te stomen in de magnetron in een glazen pot met deksel met wat water.

Klop de eieren goed door met wat zout en peterselie, samen met de sjalot en groente die gestoomd (gaar) zijn.

Bak de omelet en werk af met verse bieslook.



Dit heb je nodig:

6-7 grote wortels, geraspt en in blokjes gesneden

2 grote pastinaken, geraspt en in blokjes geseden

Ongeveer 1 l water

Klein stukje verse gember, fijn gehakt

Zout naar smaak

Droge peterselie

Flinke scheut glutenvrije sojasaus (bio, zie voedingsregister)

Paar druppels stevia naar smaak (optioneel)


Zo maak je het:

Doe de groente in een ruime kom met water en laat even garen onder het kookpunt.

Mix het geheel door en voeg er de kruiden en smaakmaker aan toe.

Werk af met wat gedroogde peterselie.

Dit heb je nodig:

2 eiwitten, bio

Verse basillicum en gedroogde basilicum

Snuifje zout en peper


Zo maak je het:

Splits de eieren en maak een omelet van de eiwitten samen met de kruiden, met een scheutje olijfolie.

Rol nadien op en werk af met verse basilicum.

Dit heb je nodig:

50gr arrowroot  
50gr amandelmeel
100gr stevige kokoscreme
Halve tl zout
1 el stevia patisseriesuiker
1 ei (bio)



Zo maak je het:

Maak van bovenstaande ingrediënten een egaal beslag en mix alles even door, voeg de guargom als laatste toe en mix even nog eens alles goed door.
Zet een uur in de koelkast.
Warm een minipan met een scheutje olie op een tamelijk hoog vuur.
Neem van het beslag 2-3 eetlepels in de pan op een hoop, de pancake maakt zijn eigen vorm, draaie ze om na 3-4 minuten of wanneer ze loskomen van de pan, bak de andere zijde ook ongeveer 4-5 minuten, keer nadien nog eens om, dan zijn ze lekker krokant.
Laat afkoelen op een vel keukenpapier.
Bak zo alles tot het beslag op is.



Dit heb je nodig:

2 handinhoud wortelen, geraspt en gesneden

1 handinhoud pastinaak, geraspt en gesneden

1 handinhoud boterraap, in blokjes gesneden

2 kabeljauw filet, bio

1 sjalot, bio

Verse basilicum

4-5 el vissaus, glutenvrij (zie voedingsregister)

1 liter mineraalwater

Flinke scheut olijfolie

Gedroogde peterselie

Stevia druppels naar smaak


Zo maak je het:

Stoom de groente en sjalot gaar en de vis, in de magnetron met een stoommandje (zie keukentoepassingen).

Doe de groente in het water en vul het water voldoende aan.

Prak de kabeljauw in stukjes en voeg deze toe aan de groente.

Doe er de kruiden, olie en verse basilicum bij.

Roer goed door en kruid extra bij naar smaak. 




Dit heb je nodig:

2 kabeljauw filets

1 handvol verse bieslook

2 handvol pijnboompitten

2-3 el mayonaise

Zout naar smaak


Zo maak je het:

Stoom de kabeljauwfilets in de magnetron volgens het stoomprogramma (circa 10min) en laat afkoelen in een kom.

Snij de bieslook fijn en voeg toe aan de kabeljauw samen met het zout, pijnboompitten en nadien de mayonaise. 

Bewaar in een luchtdichte pot in de koelkast.




Dit heb je nodig:

1 pizzabodem volkoren, glutenvrij

3 blokjes diepvries spinazie

Kippenreepjes, bio, gekookt

Tomatensaus, bio

Vegan geraspte kaas

Peterselie


Optioneel: 

Kerstomaten


Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Leg de pizzabodem op een rooster bekleed met bakpapier.

Smeer een laag tomatensaus op de bodem en strijk mooi egaal.

Verdeel de gesneden kippenreepjes over de pizza, nadien de spinazie, kruid eventueel met wat peper en zout.

Doe er de vegan kaas over en zet 12-15 minuten in de oven.

Haal de pizza nadien uit de oven.


Tip: Je kan gemakkelijk zelf een pizzabodem maken van een wrap of dik gebakken pannenkoek bestaande uit boekweitmeel of amandelmeel.



Dit heb je nodig:

400 gr koolhydraatarme tomatensaus van trostomaten (merk Biona)

250gr gemengd gehakt, bio

1 ui, versnippert

1 rode paprika, in blokjes gesneden

Olijfolie

Peper en zout

1/2 tl groentebouillon poeder, bio en glutenvrij

2 el gedroogde peterselie

5-6 stevia druppels


Zo maak je het:

Zet een steelpan met een  flinke scheut olijfolie op middenhoog vuur, fruit de ui even aan, voeg er nadien de paprika aan toe tot deze gaar is.

Voeg er het gehakt aan toe en roer goed onder.

Tot slot de tomatensaus toevoegen en afkruiden naar smaak.



Dit heb je nodig:

1 kleine pannenkoek (zie recept boekweitpannenkoeken)

Vegan feta kaas

Vegan geraspte kaas

3-4 el tomatensaus, bio

Peper en zout

Peterselie

Verse bieslook (garnituur)


Zo maak je het:

Verwarm de airfryer voor op 180 graden gedurende 5 minuten.

Strijk de tomatensaus over de pannenkoek mooi egaal.

Verdeel de stukjes vegan feta kaas over de pizza en nadien de kruiden en tot slot de vegan geraspte kaas.

Leg deze in de airfryer voor 6 minuten op 180 graden.

Haal nadien uit en laat afkoelen op een rooster.


Dit heb je nodig:

1 wild everzwijn gebraad

Margarine

Rijstwijnazijn

Tijm, peper en zout


Zo maak je het:

Leg het gebraad voor minstens een uur uit de koelkast zodat het kan rusten.

Leg blokjes margarine verdeelt over de bodem van de slowcookpot.

Smeer het vlees in met de rijstwijnazijn en kruiden, boven en onderkant.

Leg het gebraad in de slowcooker en laat gedurende 4 uur gaar worden.

Controleer de gaarheid met een vleesthermometer, tussen 60-65 grden in de kern is het vlees klaar.

Laat het gebraad 10 minuten rusten alvorens aan te snijden.

Dit heb je nodig:

1 glutenvrije wrap (of boekweitpannenkoek)

1/2 kippenfilet, gekookt of gebakken, in fijne stukjes gesneden

Vegan pesto

Vegan permazaanse kaas, geraspt

Snuifje peper en zout


Zo maak je het:

Verwarm de wrap of pannenkoek kort in de magnetron.

Smeer er de vegan pesto over, mooi verdeelt over de wrap.

Verdeel de stukjes kip en kruid lichtrjes af met peper en zout.

Strooi er wat vegan parmezaanse kaas over.

Plooi het onderste stuk wat naar boven en rol de wrap nadien mooi op.



Dit heb je nodig:

350 gr lauw water

3.5 gr droge gist

2 el stevia patisserie suiker

3.5 gr broodverbeteraar (zie voedingsregister)

15 gr żaden en pitten

32 gr fiberfin

75 gr arrowroot

65 gr havermeel

75 gr boekweitmeel

1/2 tl  zout

50gr havervlokken


Topping:

1 el havervlokken gemengd met 1/5 el amandelmelk ongezoet


Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 50 graden.

Neem een kleine cakevorm en vet deze in met wat olijfolie.


Doe de droge ingrediënten in een kom, behalve de gist en roer goed onder.

Verwarm het water tot deze lauw is en doe er een beetje van bij de gist om op te lossen.

Doe de rest van het water bij het brood en roer goed met de keukenrobot, doe als laatste de gist erbij en laat nog even goed doorroeren tot een mooi beslag.

Stort het broodbeslag in de vorm en laat een uur rijzen.


Haal het brood na het rijzen uit de oven en verwarm door tot 200 graden.

Meng de havervlokken met de amandelmelk en strijk over het brood tot het mooi is verdeeld.

Plaats het brood in de oven voor een uur en haal nadien uit en laat afkoelen op een rooster.

Haal het brood uit de vorm na 20 minuten en laat verder afkoelen op het rooster.

Snij in plakken van 1cm.

Je kan ze invriezen verpakt in vershoudfolie.




Dit heb je nodig:

80gr havermeel
30gr amandelmeel
2 el arrowroot 
1/2 tl bakpoeder
Snuifje zout
30gr stevia patisserie suiker
30gr rauwe cacaopoeder
1 tl  vanille bourbon (zie voedingsregister)
150ml ongezoete amandelmelk
2 el olie of margarine
1 ei, bio
100gr donkere tablet chocolade Sukrin (zie voedingsregister)


Zo maak je het:

Verwarm de oven tot 180 graden en vet mini cakevormpjes in.

Maak een beslag van bovenstaande ingrediënten en roer de gehakte stukjes chocolade onder door.

Stort in de vormpjes tot 3cm onder de rand en plaats ze voor 25-30 minuten in de oven.

Controleer de gaarheid met een prikker.

Haal de cake'jes uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Haal de cake'jes nadien uit de vormpjes en laat verder paar uur afkoelen op het rooster.


De brownie cake'jes zijn in te vriezen, versneden in vershoudfolie.



Dit heb je nodig:

1 rode paprika, in blokjes gesneden

1 grote ui, versnippert

1 courgette, in blokjes gesneden

3 tomaten, in blokjes gesneden

250gr gemengd gehakt, bio

2 el rozemarijn

1 el gedroogde peterselie

Peper en zout naar smaak

Handje parmezaanse vegan kaas


Zo maak je het:

Fruit het ui in een kookpot met een flinke scheut olijfolie op middenhoog vuur en doe er nadien de groente bij en laat stoven tot ze gaar zijn.

Doe er het gehakt bij en roer tot deze gaar is en kruid naar smaak.

Laat eventjes pruttelen op een zachter vuur voor ongeveer 10 minuten.

Dien op en strooi er eventueel wat parmezaanse kaas over.




Dit heb je nodig:

300ml amandelmelk, ongezoet

3 el rauwe cacaopoeder

3 el stevia suikervervanger (zie voedingsregister)

1/2 tl vanille bourbon


Zo maak je het:

Zet een steelpan op middenhoog vuur met de amandelmelk tot deze warm wordt en doe er de cacaopoeder, suiker en vanille bourbon bij.

Roer tot een warme chocolademelk en haal nadien van het vuur.


Deze hoeveelheid is voor 3 tassen chocomelk en kan bewaard worden in de koelkast, ook lekker koud. 



Dit heb je nodig:

150 gram havervlokken

100 gram gemengde ongezouten noten

25 gram pompoenpitten

25 gram zonnebloempitten

4 el esdoornsiroop van Sukrin (zie voedingsregister)

3 el kokosolie


Optioneel: stukjes gehakte chocolade van Sukrin.


Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Hak de noten grof en doe er de overige droge ingrediënten bij.

Smelt de kokosolie en doe er nadien de esdoornsiroop bij en roer deze goed onder.

Voeg het mengsel tot slot bij de muesli en stort de muesli op de bakplaat, verdeel mooi over de plaat.

Plaats de plaat met muesli voor 10 min in de oven en roer de muesli nadien even om en bak nog eens 10 minuten.

Haal nadien uit de oven en laat afkoelen.

Bewaar in een luchtdichte pot in de kast.


Roer er de stukjes gehakte chocolade onder. 


Dit heb je nodig:

185 gram aardbeien, diepvries

30ml water

1/8 tl stevia druppels
40gr Sukrin siroop (zie voedingsregister)

2-3 blaadjes gelatine of 1/8 tl gelatine poeder (zie voedingsregister)


Zo maak je het:

Plaats een steelpan op middenhoog vuur met het fruit en water.

Laat de aardbeien stoven tot ze gaar zijn en roer nadien de suiker erbij.

Prak de aardbeien plat met een vork of mix kort even door.

Laat eventjes pruttelen voor 5 minuten en zet het vuur uit.

Roer de gelatinepoeder onder en doe de jam in en glazen pot, laat afkoelen zonder deksel voor paar uurtjes en plaats nadien met deksel in de koelkast.


Bij gebruik van gelatine blaadjes, laat de blaadjes 10 minuten weken in koud water, haal ze uit en knijp het water uit de blaadjes en roer ze nadien goed door de jam.

Laat niet meer koken! 



Dit heb je nodig:

1 rode paprika, in blokjes gesneden

1 ui, versnippert

100gr gesneden kastanje champignons

100gr bruinevolkoren rijst

100ml vegan amandel- of kokosroom

2-3 el currypoeder

Peper en zout naar smaak

Olijfolie


Zo maak je het:

Fruit het ui aan in een hapjespan en doe er nadien de paprika, champignons toe en stoof even gaar op middenhoog vuur.

Doe er nadien de gekookte basmati rijst toe en roer goed onder.

Zorg ervoor dat het niet meer kookt en voeg er de room aan toe.

Kruid naar smaak.



Dit heb je nodig:

1 boekweitwrap (recept zie hierboven)

1 rode paprika

Paar gesneden champignons

1 tomaat, in blokjes gesneden

1 ui, versnippert

1 kleine kipfilet, bio, gekookt of gebakken in wat olie, in reepjes gesneden

1 el peterselie

Peper en zout naar smaak


Zo maak je het:

Fruit het ui aan in wat olijfolie in een steelpan, doe nadien de paprika, tomaten en champignons erbij en stoof deze gaar.

Roer er de reepjes kip door en verdeel over de wrap.

Kruid af naar smaak en rol stevig op, werk af met wat peterselie.



Dit heb je nodig:

1 cup meelmix, glutenvrij

1 cup amandelmeel 

1 cup amandelmelk ongezoet

1/3 cup stevia patisserie suiker

1/3 tl zout

Drie eieren, bio

1 tl vanille bourbon

1/3 cup olijfolie of margarine

1 tl bakpoeder

1/2 cup gehakte pistachenoten


Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een cakevorm in met olijfolie.

Maak een beslag van bovenstaande ingrediënten en roer als laatste de gehakte pistachenoten onder door.

Stort het beslag in de cakevorm, strijk mooi egaal en plaats in de oven voor 55-60 minuten.

Controleer de gaarheid met een prikker.

Haal de cake uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Haal de cake nadien voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.

Snij in plakjes van 1cm.

De cake is houdbaar in de vriezer verpakt in vershoudfolie.



Dit heb je nodig:

2 kabeljauwfilet

1 prei, gesneden

Handvol erwten

1 ui, versnippert

3 el currypoeder

1 el peterselie

Handvol gehakte walnoten

Peper en zout naar smaak

7-8 stevia druppels


Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in de slowcooker, behalve de walnoten en zet deze op high slowcook voor een uur.

Roer nadien wat door, dien op en werk af met de gehakte walnoten en peterselie.



Dit heb je nodig:

150 gr cacaoboter

100 gr rauwe cacaopoeder

1/2 tl vanille bourbon

100gr stevia icing van Sukrin (zie voedingsregister)

Snuifje zout

Geroosterde en gehakte hazelnoten


Zo maak je het:

Gebruik kleine ijsblokvormpjes en vul de bodem met de gerooosterde en gehakte hazelnoten.


Gebruik bij voorkeur een ijsblokvorm met een zachte onderkant om nadien de chocolade makkelijk uit de vormpjes te te duwen.

Ook eentje met een afsluitbare bovenkant zodat de chocolade niet wit uit slaat.


Smelt de cacaoboter in een steelpan op zeer laag vuur.

Roer nadien de suiker en vanille bourbon onder.

Tot slot voeg je er de cacaopoeder bij en roer tot een smeuīge chocoladesaus is verkregen.


Vul de vormpjes en zet nadien paar uur in de koelkast tot de chocolade volledig is opgesteven.

Haal de chocolade. uit de vormpjes en bewaar in een vershouddoos in de koelkast.




Dit heb je nodig:

Hazelnoten pasta van 200gr geroosterde hazelnoten

2  el rauwe cacaopoeder

2  el icing suiker, van Sukrin (zie voedingsregister)

1/8 tl vanille aroma

100gr donkere chocolade gezoet met stevia (zie voedingsregister)

Snuifje zout


Zo maak je het:

Rooster de hazelnoten in een pan op middenhoog vuur en roer regelmatig om. 

De noten zijn geroosterd wanneer een notengeur vrijkomt en de noten bruin worden van kleur.

Laat even afkoelen en doe in een mixer, mix tot een pasta.

Let op! Dit kan even duren voordat de pasta wordt verkregen.

Doe er de vanille aroma bij, snuifje zout, cacaopoeder, icing en tot slot de chocolade die op een laag vuurtje is gesmolten of au bain marie.

Roer stevig tot een pasta is verkregen.
Kan bewaard worden op kamertemperatuur.


Dit heb je nodig:

(Voor 10 stuks)

50gr boekweitmeel

40gr amandelmeel

45 gr arowroot

25 gr margarine

100gr yoghurt

1 tl meelverbeteraar 

1/5 tl bakpoeder

1/8 tl vanille aroma 

2 eieren

40gr stevia suiker


Zo maak je het:

Maak een egaal beslag van bovenstaande ingrediënten en zorg dat er geen klonters in het deeg blijven zitten.

Verwarm het wafelijzer en schep een eetlepel deeg op iedere kant, sluit het wafelijzer en laat 5 minuten  bakken.

Haal de wafels er nadien uit met een (prik)vork en laat afkoelen op een rooster bekleed met bakpapier.

Bak zo alle wafels tot het deeg op is.


De wafels kunnen ingevroren worden in vershoudfolie.

Dit heb je nodig:

3 el kokosolie

3 el esdoorn siroop, Sukrin (zie voedingsregister)

1/4 tl vanille bourbon

75 gr boekweitvlokken

50  gr gehakte pindanoten + extra voor topping

3 el pindakaas

100 gr aardbeijam

Optioneel: 1/4 cup zaden en pitten


Zo maak je het:

Bekleed een vierkante ovenschaal met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de kokosolie, pindakaas en esdoornsiroop in een kom en verwarm deze in de magnetron gedurende 30 sec op 800 watt.

Roer door tot alles is gesmolten.

Doe nadien de boekweitvlokken, zaden en pitten met de gehakte pindanoten in een kom.

Doe de gesmolten mengsel van kokosolie bij en roer goed door.
Stort het mengsel op de bakplaat in een hoek en verdeel gelijkmatig in een dikke vierkant, druk stevig alles goed aan.

Verdeel de aardbeijam over het notenmengsel en nadien wat pindanoten.

Plaats in de oven gedurende 10-12 minuten.

Haal uit de oven, laat afkoelen en druk de vierkant langs de zijkanten aan als deze wat is uitgelopen.

Plaats de bars paar uur in de koelkast na afkoelen en versnij ze dan in repen of vierkanten.

Bewaar in een luchtdichte pot in de koelkast.


Dit heb je nodig:

700ml lauw water

7gr droge gist, gemengd met wat lauw water

2 el stevia suiker

7gr broodverbeteraar (zie voedingsregister)

15gr żaden en pitten

75gr fiberfin, (zie voedingsregister)

150gr arrowroot

125gr boekweitmeel

150gr bruine rijstmeel

1 tl zout

100gr boekweitvlokken


Zo maak je het:

Warm de oven voor op 50 graden en vet een grote cakevorm lichtjes in met kokosolie.

Doe de droge ingrediënten in een kom en roer goed onder.

Warm een kommetje op met wat water tot deze lauw warm is en los de gist er in op.

Voeg al roerende met eventueel behulp van een keukenrobot het water toe, als laatste de gist.

Het is een redelijk dun beslag.

Stort het beslag in de vorm en strijk gelijkmatig.

Laat het brood rijzen in de oven gedurende 60min.

Haal het gerezen brood uit de oven en warm de oven verder op tot 200 graden.

Laat het brood een uur bakken in de oven, haal nadien uit en laat afkoelen op een rooster voor 3 uur.

Snij in dunne plakken.

Rooster het brood 2 min voor het eten.


Het brood kan verpakt worden in vershoudfolie en worden ingevrozen.


Dit heb je nodig:

1 cup rijstmeel

1/5 cup zonnebloempit meel

1/4 cup żaden en pitten

1/3 cup amandelschilfers

1/5 cup kokosolie, gesmolten

1/3 cup esdoornsiroop van Sukrin (zie voedingsregister)

1/3 cup stevia suiker

1 cup gemengde noten

1/8 tl vanille bourbon

Optioneel: 3 el rauwe cacaopoeder


Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Maak een mengsel van bovenstaande ingrediënten in een kom en roer alles goed door.

Stort het mengsel op de bakplaat en verdeel gelijkmatig.

Plaats gedurende 6 minuten in de oven en roer alles nadien even onder.

Zet de granola nog eens voor 6 minuten in de oven en haal nadien uit.

Laat afkoelen en schep tot slot de granola in een luchtdichte pot.

Kan gewoon bewaard worden in de kast.


Dit heb je nodig:

2 el amandelmeel

1 el bruine rijstmeel

1 tl arrowroot 

1 el rauwe cacaopoeder

1 1/5 el stevia suiker

3 el amandelmelk, ongezoet

1 bio ei

1/2 tl bakpoeder

1 el margarine of kokosolie

4 druppels vanille bourbon

Optioneel: wat fijngehakte chocolade, suikervrij (zie voedingsregister)


Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door.

Roer er de stukjes chocolade onder en giet het mengsel in een mok.

Plaats de mok in de magnetron op 800 watt gedurende 90 seconden.

Haal nadien uit en laat even afkoelen. 


Dit heb je nodig:

150 gram quinoa vlokken

100 gram gemengde ongezouten noten, grof gehakt

25 gram pompoenpitten

25 gram zonnebloempitten

4 el esdoornsiroop van Sukrin (zie voedingsregister)

3 el kokosolie

1/2 tl vanille bourbon


Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Hak de noten grof en doe er de overige droge ingrediënten bij.

Smelt de kokosolie en doe er nadien de esdoornsiroop bij en roer deze goed onder.

Voeg het mengsel tot slot bij de granola en stort de granola op de bakplaat, verdeel mooi over de plaat.

Plaats 7 minuten in de oven en roer de granola nadien even om en bak nog eens 7 minuten.

Haal nadien uit de oven en laat afkoelen.

Bewaar in een luchtdichte pot in de kast.



Dit heb je nodig:

3 el kokosolie

3 el esdoorn siroop, Sukrin (zie voedingsregister)

1/4 tl vanille bourbon

75 gr boekweitvlokken

50  gr gehakte amandelen

1/5 tl amandel aroma


Optioneel: 1/4 cup zaden en pitten


Zo maak je het:

Bekleed een vierkante ovenschaal met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de kokosolie en esdoornsiroop in een kom en verwarm deze in de magnetron gedurende 30 sec op 800 watt.

Roer door tot alles is gesmolten.

Doe nadien de boekweitvlokken, zaden en pitten met de gehakte amandelen in een kom.

Doe de gesmolten mengsel van kokosolie bij en roer goed door.
Stort het mengsel op de bakplaat in een hoek en verdeel gelijkmatig in een dikke vierkant, druk stevig alles goed aan.

Plaats in de oven gedurende 10-12 minuten.

Haal uit de oven, laat afkoelen.

Plaats vervolgens paar uurtjes in de koelkast na afkoelen en versnij ze dan in repen of vierkanten.

Bewaar in een luchtdichte pot in de koelkast.


Dit heb je nodig:

3 el kokosolie

3 el stevia suiker

Wat karamelsaus, Sukrin (zie voedingsregister)

1/4 tl vanille bourbon

75 gr boekweitvlokken

50  gr gehakte pecannoten

1/5 tl amandel aroma


Optioneel: 15gr cup zaden en pitten


Zo maak je het:

Bekleed een vierkante ovenschaal met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de kokosolie in een kom en verwarm deze in de magnetron gedurende 30 sec op 800 watt.

Roer door tot alles is gesmolten.

Doe nadien de boekweitvlokken, zaden en pitten, vanille bourbon met de gehakte pecannoten in een kom.

Doe de gesmolten mengsel van kokosolie bij en roer goed door.
Stort het mengsel op de bakplaat in een hoek en verdeel gelijkmatig in een dikke vierkant, druk stevig alles goed aan.

Plaats in de oven gedurende 10-12 minuten.

Haal uit de oven, laat afkoelen.

Plaats nadien paar uurtjes in de koelkast na afkoelen en versnij ze dan in repen of vierkanten.

Bewaar in een luchtdichte pot in de koelkast.


Dit heb je nodig:

7 boekweitcrackers

3 el cacaopoeder, rauw

2 el kokosolie

3 el pindakaas

50gr pinda’s, geroosterd

1/8 tl vanille bourbon

3 el karamel siroop, Sukrin (zie voedingsregister)

Snuifje zout


Zo maak je het:

Hak de noten fijn en doe in een kom, hak nadien de boekweitcrackers tot kruim en voeg deze toe aan de noten.

Doe de overige ingrediënten erbij, behalve de kokosolie en meng goed onder.

Smelt de kokosolie in een kommetje voor 30 seconden in de magnetron op 800 watt.
Roer het door de mengsel als de kokosolie volledig is gesmolten.

Plaats voor een paar uurtjes in de koelkast tot de massa is hard geworden en hak nadien in rotsjes met behulp van de punt van een mes.

Bewaar in een vershouddoos in de koelkast.

Dit heb je nodig:

150gr notenmix, ongeroosterd en ongezouten

Esdoornsiroop van Sukrin (zie voedingsregister)

Gedroogde tijm of rosemarein

Optioneel: snuifje zout


Zo maak je het:

Zet een medium pan op middenhoog vuur en doe de noten in de pan.

Roer de noten regelmatig om totdat ze bruin worden en een geur afgeven.

Haal van het vuur en strooi er esdoornsiroop van Sukrin over en nadien de kruiden, dit mag een rijkelijke hoeveelheid zijn.

Roer om zodat alles is verdeeld over de noten en laat even afkoelen.

Doe de noten nadien in een luchtdichte pot en bewaar op kamertemperatuur.


Dit heb je nodig:

2 raw crackers tomaat basilicum (zie voedingsregister)

1 gekookt ei, bio

2 plakjes vegan kaas (zie voedingsregister)

2 plakjes kipfilet

4-6 kerstomaten of honingtomaten, fijn gesneden 

Gedroogde peterselie, snuifje zout

Wat salad  topper of zadenmix  (zie voedingsregister)

3 el mayonaise, bio


Zo maak je het:

Neem een glazen pot of een lunchpot en verkruim grof de crackers op de bodem.

Prak het gekookt ei met wat peterselie en verdeel over de verkruimde crackers.

leg een snee kipfilet erover en nadien een plakje kaas, versnij op maat indien nodig,

Doe er wat mayonaise over en nadien de kerstomaatjes.

Leg er opnieuw een plakje kipfilet en vegan kaas over, wat mayonaise en tot slot wat zaden topper of zadenmix.

Werk af met peterselie en zout.

Bewaar afgesloten in de koelkast.


Dit heb je nodig:

7 boekweitcrackers

2 el kokosolie

3 el amandelpasta

50 gr amandelen

1/8 tl coffee bourbon

3 el stevia suiker

2 el pompoenpitten

2 el zonnebloempitten


Zo maak je het:

Verkruim de boekweitcrackers in een mixer fijn samen met de amandelen en zaden.

Doe in een kom en neem vervolgens  een klein kommetje en doe er de kokosolie, coffeebourbon en amandelpasta in.

Plaats het kommetje 30 seconden in de magnetron en roer tot alles is gesmolten.

Voeg toe aan de noten, pitten en crackers en roer goed door.

Maak balletjes van het mengsel en bewaar ze in een luchtdichte pot in de koelkast.


Tip: zet het mengsel een uur in de koelkast als het mengsel nog te zacht is om er balletjes van te maken.

Dit heb je nodig:

100gr margarine

1 1/5 el esdoornsiroop van Sukrin (zie voedingsregister)

Snuifje kaneel

1/2 cup pecannoten geroosterd en zeer kort gemixt 

1/8 tl vanille bourbon


Zo maak je het:

Doe de margarine in een kom en voeg de vanille bourbon, kaneel en esdoornsiroop toe en roer goed.

Voeg er de geroosterde stukjes pecannoten toe en roer nog eens goed door.

Bewaar in een glazen pot of luchtdichte pot in de koelkast.


Dit heb je nodig:

250 gr bio gehakt

6 kerstomaten

2 el peterselie

2 el amandelmeel

1/2 tl zout

Snuifje vverse zwarte peper

2 el zonnebloempitten

2 el pompoenpitten

1 ei


Zo maak je het:

Doe het gehakt in een kom en voeg er de overige ingrediënten bij, roer het gehakt goed door met een vork tot alles mooi is gemengd.

Doe er tot slot de kerstomaatjes bij en roer nog even het gehakt door.

Maak medium balletjes van het gehakt, leg op een bord.

Verwarm de arifryer vijf minuten voor op 180 graden.

Leg de balletjes in de airfryer en bak deze op 180 graden gedurende 8 minuten, haal nadien uit en laat afkoelen op een bord.

Herhaal dit voor de andere balletjes.



Dit heb je nodig:

50gr boekweitmeel
50gr teff meel
50gr arrowroot
65gr amandelmeel
125ml olijfolie of notenolie
150ml yoghurt vegan
1/5 tl bakpoeder
1 tl meelverbeteraar
Citroenrasp van 2 grote citroenen
4 eieren, bio
1/5 tl zout
1/8 tl vanille bourbon
100gr stevia suiker


Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een middengroot cakevorm in met olie.

Maak een beslag van de bovenstaande ingrediënten, zorg dat het een egaal beslag is.

Stort het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en plaats de cake voor 50 minuten in de oven.

Controleer de garing met een prikker en haal de cake nadien uit de oven.

Bekleed een rooster met bakpapier, haal de cake uit de vorm en laat paar uur verder afkoelen.

Werk af met icing glazuur van Sukrin (zie voedingsregister)


De cake kan bewaard worden in vershoudfolie in de vriezer.




Dit heb je nodig:

50gr teff meel
50 gr boekweitmeel
50gr arrowroot
65gr amandelmeel
1/5 tl bakpoeder
1 tl meelverbeteraar
3 el rauwe cacaopoeder
150-200 ml amandelmelk ongezoet
75gr stevia suiker
2-3 eieren, bio
1/8 tl zout
3 el margarine



Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een middengroot cakevorm in met olie.

Maak een beslag van de bovenstaande ingrediënten, zorg dat het een egaal beslag is.

Stort het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en plaats de cake voor 50 minuten in de oven.

Controleer de garing met een prikker en haal de cake nadien uit de oven.

Bekleed een rooster met bakpapier, haal de cake uit de vorm en laat paar uur verder afkoelen.


De cake kan bewaard worden in vershoudfolie in de vriezer.




Dit heb je nodig:

350ml lauw water

4gr droge gist 

2 el stevia suiker

4gr brood verbeteraar

30gr fiberfin

75gr arrowroot

60gr teff meel

75gr bruine rijstmeel

1/2 tl zout

50gr boekweitvlokken

Optioneel: wat zaden en pitten, maanzaad topping



Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 50 graden en vet een middengroot cakevorm in met olie.

Maak een beslag van de bovenstaande ingrediënten, zorg dat het een egaal beslag is.

Stort het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en zet 80min in de oven om te rijzen.

Haal het brood nadien uit de oven en verwarm de oven verder op 200 graden.

Bak het brood gedurende 50 minuten en haal nadien uit.

Bekleed een rooster met bakpapier, haal het brood uit de vorm en laat paar uur verder afkoelen.


Het brood kan bewaard worden in vershoudfolie in de vriezer.




Dit heb je nodig:

250ml ongezoete amandelmelk

2 kipfilet bio, in stukjes gesneden

150 gr bio gehakt

50ml amandelroom

2 el stevia suiker

1 tl zout

Wat verse peper gemalen

3 el gedroogde peterselie 

200gr champignons, gewassen en in schijfjes gesneden

150 gr knolselder, in blokjes gesneden

20gr margarine

1 grote ui, versnipperd en fijngesneden

2 tl arrowroot


Zo maak je het:

Maak balletjes van het gehakt door 1 ei, 2 el amandelmeel wat peper en zout aan het gehakt toe te voegen en onder te roeren.

Verwarm de multicooker 5min voor en bak nadien de ui en stukjes kip voor 5 minuten.

Voeg de knolselder toe en 200ml water en laat 30min stomen.

Doe nadien de overige ingrediënten bij en laat nog eens 15min stomen. 

Kruid nadien bij naar smaak.


Tip: Laat nog 2 uur op de warmhoud stand de vol au vent rusten.


Opgelet!: Wanneer de multicooker is uitgeschakeld en de vol au vent afkoelt laat het deksel NIET op het toestel, zo kan de vol au vent zuur worden.




Dit heb je nodig:

200gr bananenmeel (zie voedingsregister)

50gr fiberfin of arrowroot

1 tl meel verbeteraar (zie voedingsregister)

1 tl bakpoeder

100gr stevia suiker

3 eieren, bio

Snuifje zout 

3-4 el margarine

250ml amandelmelk ongezoet 


Zo maak je het:

Maak een beslag van bovenstaande ingrediënten tot een mooi egaal dik beslag.

Doe het beslag in de pot van de multicooker en zet op bak-/cake programma van de multicooker..

Wanneer de cake klaar is laat je de cake afkoelen op een rooster bekleed met bakpapier.

Werk af met wat arrowroot meel over de cake te strooien.


Verpak in vershoudfolie om in de vriezer te bewaren.


Tip: Warm de cake licht op in de magnetron en smeer er nadien wat jam of margarine tussen, of plakjes banaan als ontbijt.



Dit heb je nodig:

250gr pinda’s gezouten en geroosterd

1 tl vanille aroma

1 el Sukrin icing suiker

2 el cacao poeder


Zo maak je het:

Doe de pindanoten in een mixer samen met de vanille aroma, icing suiker en mix tot een smeuīge pasta.

Doe de helft in een kom en roer er de cacaopoeder bij, doe er stevia icing bij indien nodig.

Doe de chocolade pindakaas in een pot, nadien de vanille pindakaas en bewaar in de koelkast.



Dit heb je nodig:

(Goed voor 10 koekjes)


4 el Sukrin suikervrije siroop (zie voedingsregister)

100 g quinoavlokken

60 g amandelmeel

1 tl bakpoeder

1 el hazelnoten, gehakt

30 g pure chocolade, gehakt (zie voedingsregister)

Snuifje zout 

2 eieren, bio


Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak een deeg van bovenstaande ingrediënten.

Rol er nadien balletjes van en leg ze op de bakplaat en zachtjes indrukken voor een mooie rond dik koekje van ongeveer 1cm.

Bak de koekjes ongeveer 15-20 minuten.

Laat ze nadien afkoelen op een rooster bekleed met bakpapier.

Bewaar de koekjes in een luchtdichte pot.



Dit heb je nodig:

130 gr amandelmeel

30gr Sukrin icing (zie voedingsregister)

60gr margarine

1/8 tl zout


Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe alle ingrediënten in een kom en meng deze goed samen tot een deeg.

Verdeel het deeg over een ingevette taartbodem en strijk alles mooi gelijk.

Plaats in de oven voor 12-15 minuten en laat nadien afkoelen in de vorm op een rooster.

Eens afgekoeld haal de bodem voorzichtig uit de vorm (gebruik bij voorkeur een siliconen vorm) en leg op een bord, werk de taartbodem verder af naar wens.



Dit heb je nodig:

(Goed voor 18 koekjes)


100gr amandelmeel

30gr arrowroot 

70gr boekweitmeel

100gr margarine

40gr stevia patisserie suiker

1/8 tl vanille aroma

Snuifje zout

60gr fijn gehakte amandelen


Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe alle ingrediënten in een kom en roer tot een deeg.

Doe tot slot de gehakte amandelen er bij en roer nog eens goed door.

Rol een stuk doorzichtige vershoudfolie uit en leg het deeg op de folie en druk aan tot een stevige roll, zet vervolgens in de koelkast zodat deze minstens een uur kan opstijven.

Haal de rol nadien uit de koelkast en snij stukken van de rol en vorm er dunne koekjes van en leg deze op de bakplaat.

Plaats de plaat met koekjes 12 minuten in de oven en haal nadien uit, laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Bewaar de koekjes in een luchtdichte bewaardoos.

Dit heb je nodig:

320gr glutenvrij meelmix (Schär of Claudine)

57gr margarine

50gr olijfolie

70gr light bruine suiker

100gr witte suiker

2 grote eieren, bio

227gr amandelmelk, ongezoet

1/5 tl vanille bourbon

1/2 tl bakpoeder


Zo maak je het:

Maak een beslag van bovenstaande ingrediënten en ga er kort met de staafmixer door tot je een dikke gladde massa hebt.
Zet de donutmaker aan tot deze op temperatuur is en vul de openingen van de donut met een theelepel.

Check na 4-5 minuten of ze goudbruin zijn en haal ze er nadien uit op een ovenplaat bekleed met bakpapier.

Laat afkoelen en bak zo alle donuts tot h et beslag op is.


Versier ze met suikerglazuur en/of gesmolten pure chocolade, strooi bij sommige eventueel wat chocolade hagelslag over.


De donuts kunnen in diepvrieszakjes worden ingevrozen en ook bewaard worden in de koelkast.


Deze donuts zijn licht verteerbaar doordat ze gemaakt zijn met light producten en niet gefrituurd zijn, maar in een donutmaker zijn gebakken.


Klik hier voor het toestel dat ik gebruik.


Dit heb je nodig:
80gr bruine rijstmeel
30gr amandelmeel
2 el arrowroot
70gr stevia suiker
40gr cacaopoeder Sukrin
3 eieren, bio
120gr margarine
1/2 tl vanille aroma
100gr donkere chocolade (stevia), in stukjes gehakt
1/8 tl zout

Zo maak je het:
Maak een beslag van bovenstaande ingrediënten en roer er de stukjes chocolade er als laatste toe.
Stort het beslag in de multicooker en zet het bakprogramma op voor 20 minuten op 160-180 graden, dit is een automatisch programma.
Haal na afloop uit de multicooker en laat afkoelen op een rooster bekleed met bakpapier.
Werk nadien af met arrowroot poeder, versnij in stukken.

Deze worden bewaard in de koelkast en ook in de vriezer in vershoudfolie.

Dit heb je nodig:
80gr chocolade (suikervrij, gezoet met stevia)
150 gr pindanoten, gezouten en geroosterd
1/8 tl vanille aroma

Zo maak je het:
Smelt de chocolade op een zeer laag vuurtje.
Hak de noten fijn in een blender tot een pasta is verkregen, je kan een el kokosolie toevoegen eventueel om een gladde pasta te verkrijgen.
Voeg de vanille aroma toe en roer of mix er de chocoladesaus doorheen.

Bewaar op kamertemperatuur.

Dit heb je nodig:

Voor de banketbakkersroom:
32 gr Sukrin Icing suiker (zie voedingsregister)
1/8 tl vanille aroma
2 eigelen, bio (bewaar de eiwitten voor de cake)
17 gr arrowroot
125 ml amandelmelk, ongezoet

Voor de cake:
80gr bruine rijstmeel
30gr amandelmeel
2 el arrowroot
30gr stevia suiker
1 ei, bio en de 2 eiwitten
2 el margarine
1/2 tl vanille aroma
1/8 tl zout

Paar verse frambozen

Zo maak je het:

Banketbakkersroom:
Doe de amandelmelk, vanille aroma, eigelen en stevia suiker in een steelpan en roer even door met een garde.
Zet op middelmatig vuur en breng het zachtjes aan de kook.
Wanneer het kookt voeg er de arrowroot aan toe en klop goed door met een garde tot er een dikke pudding is verkregen.
Haal van het vuur en blijf even roeren met een garde zodat de pudding nog wat indikt.
Zet deze aan de kant.

Cake:
Maak een beslag van bovenstaande ingrediënten en roer goed door met een garde zodat je een dikke massa krijgt en roer er de banketbakkersroom goed onderdoor.
Doe het beslag in de pot van de multicooker en leg een paar frambozen vanbovenop en druk deze zachtjes in het beslag.
Zet vervolgens de multicooker op het bakprogramma voor 25 minuten.
Haal nadien uit en laat even in de pot afkoelen.
Haal de custard cake er vervolgens uit en laat verder afkoelen op een rooster bekleed met bakpapier.

De custardcake kan zowel warm als koud worden gegeten en bewaard het beste in de koelkast in vershoudfolie maar kan ook worden ingevroren

Dit heb je nodig:
150 gram boekweitvlokken
100 gram gemengde ongezouten noten, grof gehakt
25 gram pompoenpitten
25 gram zonnebloempitten
4 el esdoornsiroop van Sukrin (zie voedingsregister)
3 el kokosolie
1/2 tl vanille bourbon

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Hak de noten grof en doe er de overige droge ingrediënten bij.
Smelt de kokosolie en doe er nadien de esdoornsiroop bij en roer deze goed onder.
Voeg het mengsel tot slot bij de granola en stort de granola op de bakplaat, verdeel mooi over de plaat.
Plaats 7 minuten in de oven en roer de granola nadien even om en bak nog eens 7 minuten.
Haal nadien uit de oven en laat afkoelen.

Bewaar in een luchtdichte pot in de kast.

De granola kan ook worden gemaakt in de multicooker op het roerbak programma voor 20 minuten, regelmatig roeren.

Optioneel aan de granola toe te voegen: kokosschilfers, chocolade stukjes, 2 el kaneel of koekkruiden, amandelschilfers,...