Deze recepten zijn geschikt voor een vertraagde maaglediging.
Op de downloadpagina is een Engelstalige dieetgids te downloaden om te weten hoe het dieet (met stappenplan) werkt met de bijhorende tips.
Niet alle gerechten kunnen geschikt zijn voor patiënten met gastroparese naar gelang de ernst van hun aandoening en de maagwerking is verstoord.
Dit heb je nodig:
500gr diepvries soepgroenten, kleine blokjes
1-1 1/5 l water
(mix van wortel, prei, ui en knolselder van Colruyt)
Flinke scheut sojasaus, bio naar smaak (zie voedingsregister)
Zout naar smaak
Verse postelein
Stevia druppels naar smaak
Wat mihoen, hoeveelheid naar wens
Zo maak je het:
Neem een ruime pot en doe er de diepvriesgroente in samen met het water en laat even garen onder het kookpunt.
Doe er de kruiden bij en mix de soep, voeg nadien de mihoen toe.
Dien op met verse postelein.
Dit heb je nodig:
2 eieren, bio
1 wortel, geraspt en fijngesneden
Klein handinhoud prei
Halve sjalot, versnipperd
Zout naar smaak
Verse bieslook
Gedroogde peterselie
Zo maak je het:
Gaar de groente even voor door ze even te stomen in de magnetron in een glazen pot met deksel met wat water.
Klop de eieren goed door met wat zout en peterselie, samen met de sjalot en groente die gestoomd (gaar) zijn.
Bak de omelet en werk af met verse bieslook.
Dit gerecht kan voor sommige iets moeilijker verteerbaar zijn, let op met de hoeveel je hiervan eet.
Dit heb je nodig:
6-7 grote wortels, geraspt en in blokjes gesneden
2 grote pastinaken, geraspt en in blokjes gesneden
Ongeveer 1 l water
Klein stukje verse gember, fijn gehakt
Zout naar smaak
Droge peterselie
Flinke scheut glutenvrije sojasaus (bio, zie voedingsregister)
Paar druppels stevia naar smaak (optioneel)
Zo maak je het:
Doe de groente in een ruime kom met water en laat even garen onder het kookpunt.
Mix het geheel door en voeg er de kruiden en smaakmaker aan toe.
Werk af met wat gedroogde peterselie.
Dit heb je nodig:
2 eiwitten, bio
Verse basilicum en gedroogde basilicum
Snuifje zout en peper
Zo maak je het:
Splits de eieren en maak een omelet van de eiwitten samen met de kruiden, met een scheutje olijfolie.
Rol nadien op en werk af met verse basilicum.
Dit heb je nodig:
2 appels, geschild en in blokjes gesneden
Wat vegan feta, in blokjes gesneden
Halve tl peterselie
1 el olijfolie
(optioneel: klein stukje verse gember, zeer fijn gehakt)
Zo maak je het:
Stoof de appels in wat olijfolie, voeg de kruiden toe en laat afkoelen alvorens de blokjes vegan feta toe te voegen.
Zet afgedekt in de koelkast.
Dit heb je nodig:
3 grote pastinaken, geschild en in blokjes gesneden
2-3 sjalotten, bio, in halve plakjes gesneden
Ahornsiroop, puur en bio
Zout en peper naar smaak
Verse basillicum
Gedroogde peterselie
Zo maak je het:
Fruit de sjalot aan in een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur en voeg nadien een flinke scheut ahornsiroop toe, laat dit 10-15min karamelliseren en roer regelmatig goed door zonder aan te bakken.
Doe de pastinaak in een ruime pot met olijfolie en laat gaar bakken en voeg 150ml amandelmelk toe en mix het geheel nadien goed door.
Voeg de kruiden toe en vervolgens de gekaramelliseerde sjalot.
Werk af met verse basilicum.
Dit gerecht kan voor sommige iets moeilijker verteerbaar zijn, let op met de hoeveel je hiervan eet.
Dit heb je nodig:
1 kipfilet(bio), gebakken en afgekoeld
Klein handinhoud vegan kaasblokjes
Verse basilicum
Bio mayonaise of olijfolie naar wens
Zout naar smaak
Zo maak je het:
Bak de kipfilet in wat olijfolie en laat nadien afkoelen
Mix het vlees even kort in een mixer samen met de vegan kaas en roer de kruiden en mayonaise eronder door.
Bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.
Werk eventueel af met verse basilicum.
Dit gerecht kan voor sommige iets moeilijker verteerbaar zijn, let op met de hoeveel je hiervan eet.
Lekker smeerbaar op een cracker of toast.
Mayonaise kan vervangen worden door amandelmelk of kokosolie.
Dit heb je nodig:
Flinke handinhoud verse basilicum, gewassen
1 tl gedroogde basilicum
30gr olijven
30gr pijnboompitten
30gr parmezaanse vegan kaas
Flinke snuif zout
Halve el stevia suiker
50mg olijfolie
Zo maak je het:
Voeg alle ingrediënten toe in een mixer en mix alles goed door, voeg olijfolie toe tot de gewenste structuur is verkregen.
Bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.
Dit heb je nodig:
250gr kikkererwten, bio, gewassen en uitgelekt
2-3 el olijfolie of walnotenolie
1 el tahini
1 el amandelpasta
Halve tl citroensap
3-4 druppels stevia
Verse bieslook
Halve tl zout
Snuifje peper
Water
Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten in een mixer en mix alles goed door, voeg water toe in kleine hoeveelheden tot de gewenste structuur is verkregen.
Bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.
Dit gerecht kan voor sommige iets moeilijker verteerbaar zijn, let op met de hoeveel je hiervan eet.
Lekker smeerbaar op een cracker of toast.
Dit heb je nodig:
5-6 grote wortelen, geraspt en gesneden
2 kleine boterrapen, geschild en gesneden
1 sjalot, versnipperd
Klein handinhoud verse bieslook
Zout naar smaak
Halve el gedroogde peterselie
Zo maak je het:
Neem een kom en gaar de groente in een flinke scheut olijfolie.
Mix nadien goed door en voeg de kruiden er aan toe.
Voeg eventueel wat water of amandelmelk toe indien de puree te stevig is.
Werk af met verse bieslook.
Dit heb je nodig:
3 handinhoud diepvries erwten, bio
Half handinhoud vegan kaasblokjes (zie voedingsregister)
Verse basilicum
2 el olijfolie
Paar druppels stevia
Water
Zo maak je het:
Stoom de erwten kort in wat water in de magnetron zodat ze gaar zijn.
Laat afkoelen en voeg nadien de overige ingrediënten toe en mix tot een homogene massa.
Voeg water of amandelmelk toe in kleine hoeveelheden indien de spread te stevig is.
Lekker smeerbaar op een cracker of toast.
Dit heb je nodig:
500gr meel (= 150 arrowrootmeel, 50gr amandelmeel, 150gr bruine rijstmeel en 150gr boekweitmeel)
10gr meelverbeteraar en 6gr gist (beiden bio, zie voedingsregister)
6gr zout
100gr bruine suiker (of 50gr stevia patisserie suiker)
50ml olijfolie
400ml/450ml lauw water
Zo maak je het:
Doe de droge ingrediënten in een kom zonder de gist en roer goed onder.
Voeg de olijfolie toe.
Los de gist op in het lauwe water en voeg nadien toe.
Mix tot een homogene massa.
Zet 80min in de oven die voorverwarmd is op 50 graden zodat het brood kan rijzen.
Haal nadien uit en verwarm de oven verder op 210 graden.
Plaats het brood gedurende 50 minuten in de oven en dek de bovenkant na de halve gaartijd af indien de korst te donken wordt.
Haal het brood uit de vorm en laat verder afkoelen op het rooster.
Versnij het brood en verpak in een ziplockzak om in te vriezen.
Dit heb je nodig:
2 kipfilets (bio), gebakken en afgekoeld
Flinke handinhoud pecannoten
Verse bieslook
Zout naar smaak
Gedroogde bieslook
Paar druppels stevia, naar smaak
2 el walnotenolie
Water
Zo maak je het:
Bak de kipfilet in wat olijfolie en laat nadien afkoelen.
Doe het vlees en de overige ingrediënten in een mixer en mix goed door, voeg water toe of amandelmelk in kleine hoeveelheden indien de salade te vast is.
Bewaar in de koelkast, afgesloten.
Dit gerecht kan voor sommige iets moeilijker verteerbaar zijn, let op met de hoeveel je hiervan eet.
Lekker smeerbaar op een cracker of toast.
Dit heb je nodig:
Portie kikkererwten (bio), gewassen en drooggedept met keukenpapier
Halve tl zout
Halve tl gedroogde tijm
Olijfolie
Zo maak je het:
Zet een ruime pan op vuur met een scheut olijfolie op middelhoog vuur en doe de kikkererwten in de pan en bak ze goudbruin, roer regelmatig.
Kruid de gebakken kikkererwten en werk af met basilicum.
Dit gerecht kan voor sommige iets moeilijker verteerbaar zijn, let op met de hoeveel je hiervan eet.
Dit heb je nodig:
(Voor 10 stuks)
50gr boekweitmeel
40gr amandelmeel
45 gr arrowroot
25 gr margarine
100gr yoghurt
1 tl meelverbeteraar
1/5 tl bakpoeder
1/8 tl vanille aroma
2 eieren
40gr stevia suiker
Zo maak je het:
Maak een egaal beslag van bovenstaande ingrediënten en zorg dat er geen klonters in het deeg blijven zitten.
Verwarm het wafelijzer en schep een eetlepel deeg op iedere kant, sluit het wafelijzer en laat 5min bakken.
Haal de wafels er nadien uit met een (prik)vork en laat afkoelen op een rooster bekleed met bakpapier.
Bak zo alle wafels tot het deeg op is.
De wafels kunnen ingevroren worden in vershoudfolie.
Dit heb je nodig:
150gr glutenvrij meelmix (Claudine cake mix)
65gr amandelmeel
1/2 tl bakpoeder
4 eieren (bio)
125 ml olijfolie
125 ml amandel yoghurt (zie voedingsregister)
50gr stevia patisseriesuiker
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak een beslag van de bovenstaande ingrediënten en vet een cakevorm in met wat olijfolie.
Stort het beslag in de cakevorm en plaats de cake voor 45-50 minuten in de oven, kijk na de halve gaartijd of de korst niet te donker wordt en dek deze desnoods af met wat bakpapier.
Controleer de gaarheid met een prikker.
Haal de cake uit de oven en laat even afkoelen op een rooster en haal de cake nadien voorzichtig uit de vorm en laat deze nog verder afkoelen op het rooster.
Werk af met wat arrowrootmeel ter decoratie.
Versnij in plakken van 1 cm dik.
Bewaar de cake in een afgesloten en luchtdichte doos.
Dit heb je nodig:
2 eieren (bio)
1 tl bruine suiker
Snuifje zout
Halve tl speculooskruiden
25ml hazelnootolie
50ml amandelmelk
2 el arrowroot
1 appel
Ahornsiroop
Zo maak je het:
Kluts de eieren samen met de bruine suiker, zout, kruiden en voeg de amandelmelk toe, arrowroot aan de omelet.
Bak deze in een pan op middelhoog vuur met een scheutje hazelnootolie.
Bak de appelschijfjes met ahornsiroop in een pan op middel hoog vuur.
Maak een rol van de appelschijfjes.
Werk af met arrowrootmeel ter decoratie.
Dit gerecht kan voor sommige iets moeilijker verteerbaar zijn, let op met de hoeveel je hiervan eet.
Dit heb je nodig:
50gr arrowroot of tapioca zetmeel
50gr amandelmeel
100gr stevige kokoscrème
Halve tl zout
1 EL stevia patisseriesuiker
1 ei (bio)
Zo maak je het:
Maak van bovenstaande ingrediënten een egaal beslag en mix alles even door, voeg de guargom als laatste toe en mix even nog eens alles goed door.
Plaats voor een uur in de koelkast.
Warm een minipan met een scheutje olie op een tamelijk hoog vuur.
Neem van het beslag 2-3 eetlepels in de pan op een hoop, de pancake maakt zijn eigen vorm, draai ze om na 3-4 minuten of wanneer ze loskomen van de pan, bak de andere zijde ook ongeveer 4-5 minuten, keer nadien nog eens om, dan zijn ze lekker krokant.
Laat afkoelen op een vel keukenpapier.
Bak zo alles tot het beslag op is.
Dit gerecht kan voor sommige iets moeilijker verteerbaar zijn, let op met de hoeveel je hiervan eet.
Dit heb je nodig:
200 gram boekweitmeel
500ml plantaardige melk
20gr stevia patisseriesuiker
Snuifje vanillepoeder en 1/5tl vanille bourbon
2 - 3 Eieren
Snuifje zout
Klontje margarine of scheutje olie
Zo maak je het:
Begin met het afwegen van alle ingrediënten en zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is.
Voeg het meel toe aan een beslagkom en giet hier de helft van de melk bij.
Roer het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag.
Nu kunnen we beginnen met het toevoegen van de eieren en de rest van het melk. Voeg dit al roerend of mixend toe.
Ons beslag is nu klaar en we kunnen beginnen met bakken
Verhit in een pannenkoekenpan een klontje margarine en een scheutje olie.
Giet met een pollepel het beslag in de pan en laat het goed over de hele bodem uitlopen.
Bak beide zijden totdat deze een mooie goudbruine kleur hebben.
Dit heb je nodig:
(Goed voor 10 koekjes)
4 el Sukrin suikervrije siroop (zie voedingsregister)
100 g quinoavlokken
60 g amandelmeel
1 tl bakpoeder
1 el hazelnoten, gehakt
30 g pure chocolade, gehakt (zie voedingsregister)
Snuifje zout
2 eieren, bio
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak een deeg van bovenstaande ingrediënten.
Rol er nadien balletjes van en leg ze op de bakplaat en zachtjes indrukken voor een mooie rond dik koekje van ongeveer 1cm.
Bak de koekjes ongeveer 15-20minuten.
Laat ze nadien afkoelen op een rooster bekleed met bakpapier.
Bewaar de koekjes in een luchtdichte pot.
Dit heb je nodig:
2 grote aardappelen, geschilt en in blokken gesneden
Klein handvol parmezaanse kaas
Peper en zout
Peterselie
Verse basilicum (garnituur)
Zo maak je het:
Kook de aardappelen in een steelpan tot ze gaar zijn.
Giet het water af en plet ze fijn met een flinke theelepel margarine.
Kruid naar smaak en roer er de parmezaanse kaas onder.
Doe er een beetje ongezoete amandelmelk bij als de pure te vast is .
Werk af met een blaadje verse basilicum.
Dit heb je nodig:
200gr wortelen, geraspt en gesneden
1 sjalot, versnipperd
1 kabeljauwfilet, bio
Scheutje amandelmelk
Scheutje olijfolie
Halve tl zout
1 el peterselie
Verse basilicum
Stevia druppels naar smaak
Zo maak je het:
Stoom de vis gaar en nadien de wortelen.
Fruit de sjalot kort even aan in een steelpan.
Laat alles even afkoelen en doe alles samen in een mixer.
Doe de overige ingrediënten bij en mix alles goed door.
Voeg kruiden toe naar smaak en voeg amandelmelk toe tot de gewenste dikte.
Werk af met wat verse basilicum.
Dit heb je nodig:
2 handinhoud gesneden wortelen, prei en erwten
1 handinhoud gesneden pastinaak,
Half handinhoud bosui
1 el amandel-kokospasta (zie voedingsregister)
Scheut glutenvrij sojasaus, bio
2 tl zout
1 el peterselie
150ml amandel-kokosmelk (Alpro)
1 el arrowroot
Flinke scheut walnotenolie
1 1/5 el gecondenseerde kokosmelk
Kokosrasp naar wens (afwerking)
Zo maak je het:
Verwarm een wok op middelhoog vuur samen met een flinke scheut olie (bodem bedekt) en doe er de groente bij, laat garen en doe er vervolgens de overige ingrediënten bij (behalve de kokosrasp) met de amandel-kokosmelk als laatste om toe te voegen naar eigen wens van dikte.
Roer steeds goed door tijdens het toevoegen van de ingrediënten.
Werk af met gedroogde peterselie en gemberpoeder en wat kokosrasp ook naar wens.
Dit heb je nodig:
3 grote pastinaken, geschild en in blokjes gesneden
1 sjalot, versnipperd
4 wortelen, gerasp en in blokjes gesneden
2 boterrapen, geschild en in blokjes gesneden
1-1 1,5 l water
Olijfolie
Glutenvrij sojasaus, bio (zie voedingsregister)
Zout naar smaak
10-12 druppels stevia, naar smaak
4-5 el kurkuma (variëert naargelang de smaak)
Verse bieslook, fijngesneden
Zo maak je het:
Zet een ruime pot op een middelhoog vuur met een flinke scheut olijfolie en laat even aanfruiten.
Doe het water erbij en gaar de groente onder het kookpunt.
Mix alles goed door en doe er de kruiden bij.
Dit heb je nodig:
1 handinhoud van elke groente:
wortel, pastinaak, doperwten, prei
Half handinhoud bosuitjes
Klein scheut glutenvrij sojasaus, bio (zie voedingsregister)
Gedroogde peterselie
1 1/2 tl zout
10-12 druppels stevia
Zo maak je het:
Neem een stoom mandje (zie keukentoepassingen) en vul tot net onder het mandje met mineraalwater.
Doe de groente er bij en zet in de magnetron op 500 watt voor 10 minuten.
Haal het stoom mandje uit de magnetron en haal het mandje eruit zodat de groente in het water terecht komt.
Voeg de sojasaus en kruiden toe, nadien goed roeren en de soep is klaar.
De soep kan na het bereiden worden gemixt omdat stukjes voedsel moeilijker verteerbaar zijn.
Dit heb je nodig:
1 flinke handinhoud diepvries doperwten
1 filet diepvries kabeljauw
1 tl zout
4 druppels citroensap
Klein scheut amandelmelk
1/2 tl tijm
Snuifje marjolein
3-4 druppels stevia
Takje basilicum om af te werken
Zo maak je het:
Neem een stoom mandje (zie keukentoepassingen) en vul met water tot net onder het mandje.
Leg de kabeljauw en doperwten op het mandje en zet in de magnetron voor 8 minuten op 500 watt.
Haal nadien uit en doe de doperwten en kabeljauw in een kom, doe de overige ingrediënten bij en mix goed door.
Werk af met een takje basilicum.
Lekker smeerbaar op een cracker of toast.
Dit heb je nodig:
1 filet van schelvis, bio
Potje vegan kruidenkaas (zie voedingsregister)
Verse basilicum
Wat zout (naar smaak)
Zo maak je het:
Stoom de schelvis gaar en laat even afkoelen op een bord.
Smeer er de vegan kruidenkaas over, strooi wat zout over naar smaak en werk af met wat verse basilicum.
Dit heb je nodig:
1 kipfilet, bio
1 handinhoud erwten
1 handinhoud wortelen
1 handinhoud prei
1 tl zout
1 el peterselie
1/2 tl gedroogde sjalot
Stevia druppels, naar smaak
Verse basilicum
Water
Zo maak je het:
Stoof de groente aan in een steelpan en blus met een scheutje water, laat nadien afkoelen.
Bak de kip in wat olijfolie in de pan en laat dit ook afkoelen.
Doe de groente en kip in de mixer en mix kort even door, doe de overige ingrediënten erbij en mix tot een gladde massa, voeg water toe met kleine beetjes tot de gewenste structuur is verkregen.
Werk af met verse basilicum.
Dit heb je nodig:
Vegan cheddar kaasblokjes (zie voedingsregister)
1 taco (zie voedingsregister)
Olijven, bio
Amandelmelk
Snuifje peper en zout
Vers gehakte peterselie
Zo maak je het:
Smelt de kaas in een steelpan samen met 75ml amandelmelk.
Snij de olijven in twee en roer dit onder de dikke cheddar kaassaus, voeg eventueel wat peper en zout toe naar smaak en stevia druppels.
Roer er tot slot de vers gehakte peterselie bij en laat even afkoelen zodat deze niet meer te loperig is.
Verwarm de taco in de microgolfoven voor 30 seconden (volg de instructies op de verpakking).
Vul de taco met de cheddar vulling, dit kan wat uitlopen.
Dit heb je nodig:
2 handinhoud prei
1 handinhoud erwten
1 el amandelpasta
Amandelmelk
1 tl zout
1/2 tl gedroogde sjalot
Verse basilicum
Stevia druppels
Zo maak je het:
Gaar de prei en erwten met scheutje water in een steelpan.
Laat nadien afkoelen en doe de groente in een mixer.
Voeg de overige ingrediënten bij en mix goed tot een puree, doe er een scheutje amandelmelk bij tot de gewenste structuur is verkregen.
Werk af met verse basilicum.
Dit heb je nodig:
1 handinhoud gesneden wortelen
1 handinhoud fijne boontjes
1 handinhoud pastinaakblokjes
Snuifje peper en zout
Vers gehakte peterselie
1 sjalot, bio
Zo maak je het:
Stoom de groente elk afzonderlijk in de magnetron in een stoom mandje (zie koekentoepassingen).
Fruit de sjalot kort aan in een pannetje met wat olie.
Meng deze onder de fijne boontjes.
Doe de groente in een verdeelde schaal of bord.
Kruid naar wens.
Dit heb je nodig:
250gr schelvis, bio
3 el mayonaise
Verse basilicum
1 tl zout, naar smaak
1 el dragon
3-4 druppels citroensap
Stevia druppels naar smaak
Klein handinhoud pijnboompitten
Zo maak je het:
Stoom de vis gaar en laat even afkoelen.
Doe de vis en overige ingrediënten in een mixer en mix goed door, voeg wat water toe indien nodig tot de gewenste structuur is verkregen.
Werk af met verse basilicum.
Mayonaise kan vervangen worden door een scheutje kokosolie of amandelmelk.
Dit heb je nodig:
500gr blanke amandelen
1 el walnotenolie
Zo maak je het:
Doe de amandelen in een blender en doe er de olie bij.
Laat mixen tot een gladde massa, dit kan even duren.
Bewaar in een luchtdichte pot in de koelkast.
Dit heb je nodig:
3 handinhoud boterraap, in blokjes gesneden
1 zalmfilet en 1 polak filet
1tl zout
2 el kokosboter (zie voedingsregister) of margarine
2 el peterselie
1/5 el tijm
Verse basilicum
Halve tl citroensap
Snuifje zwarte peper
Zo maak je het:
Stoom de boterraap gaar en nadien de vis, laat vervolgens afkoelen.
Doe de boterraap en vis in een mixer en doe er de overige ingrediënten bij, mix goed door.
Kruid extra indien nodig naar smaak.
Doe in een kom en werk af met verse basilicum.
Dit heb je nodig:
3 flinke handinhoud erwten
1 handinhoud vegan geraspte kaas
50ml amandelmelk
1 el peterselie
1 tl zout, naar smaak
Stevia druppels naar smaak
Zo maak je het:
Stoof de erwten gaar in een steelpannetje met een scheutje water, doe er 50ml amandelmelk bij en de geraspte kaas en roer tot de kaas is gesmolten.
Doe in de mixer en laat even afkoelen.
Doe er de kruiden bij en mix het geheel goed door.
Voeg klein scheutje amandelmelk bij indien de dip nog te dik is.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Dit heb je nodig:
1 gerookte zalmnoot
1 el peterselie
Snuifje zout
4-5 stevia druppels
Scheutje walnotenolie
Mayonaise, hoeveelheid naar wens
Verse basilicum
Zo maak je het:
Bak de gerookte zalmnoot kort in de pan op laag vuur met een scheutje olie.
Laat afkoelen op een bord.
Doe de zalm en overige ingrediënten in een mixer en mix het geheel goed samen door.
Doe er mayonaise bij of amandelmelk/olie tot de gewenste structuur is verkregen.
Werk af met verse basilicum.
Mayonaise kan vervangen worden door een scheutje kokosolie of amandelmelk.
Dit heb je nodig:
2 handinhoud wortelen, geraspt en gesneden
1 handinhoud pastinaak, geraspt en gesneden
1 handinhoud boterraap, in blokjes gesneden
2 kabeljauw filet, bio
1 sjalot, bio
Verse basilicum
4-5 el vissaus, glutenvrij (zie voedingsregister)
1 liter mineraalwater
Flinke scheut olijfolie
Gedroogde peterselie
Stevia druppels naar smaak
Zo maak je het:
Stoom de groente en sjalot gaar en de vis, in de magnetron met een stoom mandje (zie keukentoepassingen).
Doe de groente in het water en vul het water voldoende aan.
Prak de kabeljauw in stukjes en voeg deze toe aan de groente.
Doe er de kruiden, olie en verse basilicum bij.
Roer goed door en kruid extra bij naar smaak.
Dit heb je nodig:
2 handinhoud wortelen, geschild en in stukjes gesneden
Klein handinhoud amandelschilfers
Verse basilicum
3 el walnotenolie
1 zalmnoot, bio
2 el peterselie
Halve tl dille
1 tl zout
Stevia druppels naar smaak
Zo maak je het:
Stoom de wortelen en de zalmnoot gaar.
Prak de zalm in stukjes en doe deze in de mixer bij de wortelen.
Doe er de overige ingrediënten bij en mix het geheel goed samen door.
Voeg een scheutje water toe of amandelmelk tot de gewenste structuur is verkregen.
Werk af met verse basilicum.
Dit heb je nodig:
1 tilapia filet
3-4 el mayonaise
Peterselie
3-4 stevia druppels
Halve tl dille
Halve tl zout, naar smaak
Snuifje zwarte peper
3-4 druppels citroensap
Zo maak je het:
Stoom de tilapiafilet en prak met een vork in stukjes, laat even afkoelen.
Doe de vis in een mixer samen met de overige ingrediënten.
Mix goed door tot een massa, voeg extra mayonaise toe naar wens.
Mayonaise kan vervangen worden door amandelmelk of kokosolie.
Dit heb je nodig:
250gr diepvriesfruit
1 tl manuka honing (zie voedingsregister)
100gr amandel/kokosyoghurt
12-15 druppels stevia
Zo maak je het:
Alle ingrediënten krachtig blenden en klaar!
Dit heb je nodig:
1 hele biologische kip
2 grote sjalotten, bio
4 grote wortels
4 selderij stengels
2-3 laurierblaadjes
2x 1 1/5l water
Zo maak je het:
Doe de kip in een grote kookpot en voeg er anderhalve liter aan toe.
Laat dit op een zacht vuur 5-6 uur sudderen (niet hevig koken) met deksel op de kookpot.
Haal de kip er nadien uit, voeg de gewassen en grof gesneden groente toe samen met de laurierblaadjes en de andere anderhalve liter water.
Laat verder 15 uur sudderen op een zacht vuurtje met het deksel op de kookpot.
Zeef nadien de bouillon en laat afkoelen.
Verdeel in potjes om in te vriezen.
Deze bouillon is heilzaam voor de spijsvertering, bevat veel essentiële nutriënten voor het lichaam.
De bouillon kan verwerkt worden in gerechten als toevoeging (bv. bij puree/ in spreads, noodles) en kan gedronken worden als pure bouillon op moeilijkere eetdagen (flare), met wat zout.
Dit heb je nodig:
1 pakje sugarsnaps
2 handvol walnoten
1 handvol in blokjes gesneden vegan fetakaas
1 tl peterselie
Snuifje zout
Zo maak je het:
Was en snij de toppen van de sugarsnaps en bak ze nadien op een matig vuur met een scheutje walnotenolie in een steelpan voor circa 10 minuten.
Doe deze in een kom en voeg de blokjes feta en kruiden toe en tot slot de walnoten.
Dit heb je nodig:
2 el amandelmeel
1 el bruine rijstmeel
1 tl arrowroot
1 el rauwe cacaopoeder
1 1/5 el stevia suiker
3 el amandelmelk, ongezoet
1 bio ei
1/2 tl bakpoeder
1 el margarine of kokosolie
4 druppels vanille bourbon
Optioneel: wat fijngehakte chocolade, suikervrij (zie voedingsregister)
Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door.
Roer er de stukjes chocolade onder en giet het mengsel in een mok.
Zet de mok in de magnetron op 800 watt gedurende 90 seconden.
Haal nadien uit en laat even afkoelen.
Je kan de cake na het verwarmen in de magnetron meteen uithalen en prakken met een vork zodat de cake iets vloeibaarder wordt om op te eten.
Dit heb je nodig:
2 kabeljauw filets
1 handvol verse bieslook
2 handvol pijnboompitten
2-3 el mayonaise
Zout naar smaak
Zo maak je het:
Stoom de kabeljauwfilets in de magnetron volgens het stoomprogramma (circa 10 minuten) en laat afkoelen in een kom.
Snij de bieslook fijn en voeg toe aan de kabeljauw samen met het zout, pijnboompitten en nadien de mayonaise.
Bewaar in een luchtdichte pot in de koelkast.
Dit heb je nodig:
2 kabeljauw filets
Lasagnebladen
2 sjalot, versnipperd en fijngesneden
2 grote wortels, schoongemaakt en fijngesneden
Eventueel 1 prei, gewassen en fijngesneden
1 handvol amandelschilfers
Voor de bechamelsaus:
Amandelmelk of ander plantaardige melk
1 el margarine
1 el arrowroot of zetmeel
2 el peterselie
3 druppels stevia
2 handvol geraspte vegan kaas
1 tl zout
Zo maak je het:
Gaar de vis door deze te stomen of even kort te koken.
Fruit de sjalot en groenten aan in een steelpan tot deze beetgaar zijn.
Bechamelsaus:
Smelt de margarine in een steelpan en voeg de zetmeel toe tot deze klontert, voeg een scheutje amandelmelk toe en roer stevig met een garde tot de melk is opgenomen door het zetmeel en voeg opnieuw een scheutje melk toe en blijf goed doorroeren, voeg melk per keer toe tot de gewenste dikte is verkregen, en voeg nadien de peterselie en zout toe en tot slot de vegan kaas en roer deze onder de bechamelsaus tot je een smeuīge saus hebt.
Kook de lasagnebladen 1 voor 1 kort voor ongeveer 3 minuten vlak voor ze worden gebruikt.
Neem een ovenschaal en doe er een laagje groente op en saus, daarna lasagnebladen en nadien de stukjes kabeljauw, herhaal dit nog eens voor de volgende laag en werk af met nog een laagje saus en strooi er vegan kaas over.
Zet in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 25 minuten.
Haal nadien uit, schep op een bord en werk af met amandelschilfers.
Dit heb je nodig:
150gr glutenvrij meelmix (Schär of Claudine)
65gr amandelmeel
8gr bakpoeder
3 eieren (bio)
125 gr margarine
125 ml amandelmelk
50gr stevia patisserie suiker of 150g gewone suiker
1/5 el kaneel en 1 1/5 el speculaaskruiden
1/8 tl zout
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak een beslag van de bovenstaande ingrediënten en vet een cakevorm in met wat olijfolie.
Stort het beslag in de cakevorm en plaats voor 45-50 minuten in de oven, kijk na de halve gaartijd of de korst niet te donker wordt en dek deze desnoods af met wat bakpapier.
Controleer de gaarheid met een prikker.
Haal de cake uit de oven en laat even afkoelen op een rooster en haal de cake nadien voorzichtig uit de vorm en laat deze nog verder afkoelen op het rooster.
Werk af met wat arrowroot ter decoratie.
Versnijd in plakken van 1 cm dik.
Bewaar de cake in een afgesloten en luchtdichte doos.
Dit heb je nodig:
Rasp van 2 grote citroenen
Sap van 2 grote citroenen
200 gram fijne kristalsuiker
125 gram margarine
2 eieren, biologisch, geklutst
Zo maak je het:
Rasp de citroenen en pers ze uit.
Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.
Zet een steelpan met water op een middelmatig vuur tot deze warm is (niet kookt).
Doe de citroensap, citroenrasp, margarine, eieren en suiker in een kom en zet deze op de steelpan.
Roer alles goed doorheen met een garde en blijf regelmatig stevig roeren tot je een dikke smeuīge massa verkrijgt zoals een pudding.
Dit duurt 10-15min.
Doe de lemoncurd in een luchtdichte pot en laat even afkoelen zonder deksel, zet nadien de deksel op de pot en bewaar in de koelkast.
De lemoncurd bewaard ongeveer 2 weken in de koelkast.
Dit heb je nodig:
1 rol bladerdeeg (gluten en melkvrij, zie voedingsregister)
200gr spekblokjes, bio
4 eieren, bio
200ml vegan room (basis van amandel of kokos)
1 verse preistengel, gewassen en fijngesneden
200gr vegan geraspte kaas
2 sjalot, versnipperd en fijngesneden
Snuifje zout, peper en nootmuskaat
Klontje margarine
Zo maak je het:
Leg het bladerdeeg uit de koeling alvorens te gebruiken, ongeveer 15min.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Ontrol het bladerdeeg en bekleed er een bakvorm mee en prik er vervolgens met een vork enkele gaatjes in.
Verhit de margarine in de pan en fruit de sjalot en de prei kort aan en laat afkoelen.
Bak de spekblokjes goudbruin in een pan zonder vetstof. Laat uitlekken op keukenpapier.
Kluts de eieren met de room, voeg de kaas toe en breng op smaak met een snuifje nootmuskaat, peper en zout.
Verdeel de spekblokjes en de groenten over de bodem. Schenk het eimengsel erover en zet de quiche 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de bodem mooi lichtbruin is en de vulling gestold.
Laat afkoelen op een rooster en haal de quiche er nadien uit.
Dit heb je nodig:
1 pizzabodem, glutenvrij
Biologische tomatensaus, glutenvrij
1 kipfilet, biologisch, kort gebakken of licht gekookt
Handvol vegan geraspte kaas
Klein handvol in blokjes gesneden vegan feta kaas
Peterselie
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Leg een vel bakpapier op de ovenrooster en leg de bodem hierop.
Strijk de tomatensaus over de bodem, mooi dun laagje.
Leg er de stukjes gebakken of gekookte kip op en dan de blokjes vegan feta kaas, strooi er vervolgens de vegan geraspte kaas over en zet 12min in de oven.
Haal de pizza er nadien uit en strooi er wat peterselie over.
Dit heb je nodig:
1kg pompoen, gewassen en geschild en in blokjes gesneden
3 rode appels, geschild en in blokjes gesneden
500gr wortels, geraspt en in schijfjes gesneden
3 sjalotten, versnipperd en fijngesneden
Flinke scheut olijfolie
2l water
1 el kaneel
3 el zout
10-15 druppels stevia (smaakversterker)
Zo maak je het:
Stoof de sjalot en pompoen aan in een grote kookpot met een flinke scheut olijfolie samen met de wortels.
Laat 15 min stoven en voeg nadien het water toe.
Zorg dat het water niet te hard kookt en laat alles mooi gaar worden.
Mix nadien alles goed door en voeg er de kruiden toe.
Dit heb je nodig:
320gr glutenvrij meelmix (Schär of Claudine)
57gr margarine
50gr olijfolie
70gr light bruine suiker
100gr witte suiker
2 grote eieren, bio
227gr amandelmelk, ongezoet
1/5 tl vanille bourbon
1/2 tl bakpoeder
Zo maak je het:
Maak een beslag van bovenstaande ingrediënten en ga er kort met de staafmixer door tot een dikke gladde massa.
Zet de donutmaker aan tot deze op temperatuur is en vul de openingen van de donut met een theelepel.
Check na 4-5 minuten of ze goudbruin zijn en haal ze er nadien uit op een ovenplaat bekleed met bakpapier.
Laat afkoelen en bak zo alle donuts tot het beslag op is.
Versier ze met suikerglazuur en/of gesmolten pure chocolade, strooi bij sommige eventueel wat chocolade hagelslag over.
De donuts kunnen in diepvrieszakjes worden ingevroren en ook bewaard worden in de koelkast.
Deze donuts zijn licht verteerbaar doordat ze gemaakt zijn met light producten en niet gefrituurd zijn, maar in een donutmaker zijn gebakken.
Kijk hier naar het toestel die ik gebruik.
Dit heb je nodig:
150gr glutenvrij meelmix (Schär of Claudine)
65gr amandelmeel
8gr bakpoeder
3 eieren (bio)
125 gr margarine
125 ml amandelmelk
70gr stevia patisserie suiker of 150gr suiker
5-6 el chocolade poeder, rauw
In stukjes gesneden pure chocolade
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak een beslag van de bovenstaande ingrediënten en roer de stukjes chocolade nadien door het beslag, en vet cakevormpjes in met wat olijfolie of gebruik papieren vormen.
Stort het beslag in de cakevormpjes tot 2 cm onder de rand en plaats ze voor 25-30 minuten in de oven,
Controleer de gaarheid met een prikker.
Haal de cake'jes uit de oven en laat even afkoelen op een rooster en haal de cake'jes nadien voorzichtig uit de vorm en laat deze nog verder afkoelen op het rooster.
Werk af met wat arrowroot ter decoratie.
Bewaar de cake'jes in grote diepvrieszakken, deze kunnen ook ingevroren worden.
Dit heb je nodig:
Voor de taartbodem (25cm):
225gr glutenvrij meelmix (Schär of Claudine)
40gr margarine
100gr suiker
1 ei
Snuifje zout
Voor de banketbakkersroom:
35gr maiszetmeel
350ml amandelmelk, ongezoet
65gr suiker
1/2 tl vanillepoeder (bio, ongesuikerd)
3 eidooiers, bio
1 portie vers gemaakte lemoncurd (zie recept op deze pagina)
1 zakje "Taartina" van Dr. Oetker
Arrowroot, als afwerking
Zo maak je het:
Taartbodem:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak het deeg met de ingrediënten en voeg met kleine beetjes water toe indien het deeg te brokkelig is.
Wanneer je een mooi glad deeg hebt, rol je deze uit op een vel bakpapier met een deegrol.
Wanneer het uirgerolde deeg de grootte heeft van de vorm, leg je de vorm omgekeerd in het midden van het deeg en keer je het deeg om over de vorm met behulp van het bakpapier, haal het bakpapier weg en druk voorzichtig aan de bodem en de randen tot het deeg mooi in de vorm zit.
Leg bakparels op de bodem of prik een paar gaatjes met een vork.
Plaats voor 20 minuten in de oven en haal nadien uit, laat even afkoelen alvorens uit de vorm te halen.
Haal de afgekoelde taartbodem uit de vorm en leg deze op een taartbodem versteviger (stuk dik rond karton).
Banketbakkersroom:
Doe 1/3 melk bij de zetmeel in een potje en roer goed onder samen met de eidooiers en vanillepoeder.
Zet de rest van de melk in een steelpan op het vuur en breng zachtjes aan de kook.
Voeg nadien de zetmeelmengsel toe en roer met een garde goed door het mengsel tot je een dikke pudding krijgt.
Haal van het vuur en roer even verder om wat af te koelen.
Verdeel de pudding op de taartbodem, mooi gelijk maar laat voldoende ruimte over voor de lemoncurd.
Maak vervolgens de lemoncurd en giet deze over de pudding op de taart, gelijkmatig en glad tot deze mooi is opgevuld.
Laat even afkoelen en bereid nadien de Taartina volgens de instructies op de verpakking.
Plaats de taart in de stolp en nadien in de koelkast.
Werk nadien af met wat arrowroot ter decoratie.
Dit heb je nodig:
1/2 en 1/3 cup glutenvrij meelmix
1 tl bakpoeder
1 ei, bio
1/3 cup stevia suiker
125ml kokosyoghurt
4 el citroensap
1/3 cup margarine
Snuifje zout
Grof gesneden pure chocolade 70%
Zo maak je het:
Maak een beslag van bovenstaande ingrediënten en roer tot slot de stukjes chocolade door.
Vet lichtjes mini bakvormen in met wat olie en vul het beslag voor 2/3e.
Zet deze in een voorverwarmde airfryer gedurende 15 minuten op 180 graden.
Haal nadien uit en laat afkoelen op een rooster bekleed met bakpapier, haal de cake nadien voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.
Dit heb je nodig:
250gr vegetarische en glutenvrij gehakt
1 middelgrote pot tomatensaus, bio
1 verse paprika, in blokjes gesneden
1 ui, versnipperd en fijngesneden
Peper en zout naar smaak
Paprikapoeder
Snuifje nootmuskaat
Zo maak je het:
Bak het gehakt even kort in de pan met een klein beetje olie of margarine.
Stoof en fruit de groente aan in een scheut olie of margarine in een kookpot tot deze beetgaar is.
Doe er nadien het gehakt bij en de tomatensaus.
Kruid af naar wens.
Dit heb je nodig:
1 glutenvrije wrap (of boekweitpannenkoek)
1/2 kippenfilet, gekookt of gebakken, in fijne stukjes gesneden
Vegan pesto
Vegan parmezaanse kaas, geraspt
Snuifje peper en zout
Zo maak je het:
Verwarm de wrap of pannenkoek kort in de magnetron.
Smeer er de vegan pesto over, mooi verdeelt over de wrap.
Verdeel de stukjes kip en kruid lichtjes af met peper en zout.
Strooi er wat vegan parmezaanse kaas over.
Plooi het onderste stuk wat naar boven en rol de wrap nadien mooi op.
Dit heb je nodig:
1 kleine pannenkoek (zie recept boekweitpannenkoeken)
Vegan feta kaas
Vegan geraspte kaas
3-4 el tomatensaus, bio
Peper en zout
Peterselie
Verse bieslook (garnituur)
Zo maak je het:
Verwarm de airfryer voor op 180 graden gedurende 5 minuten.
Strijk de tomatensaus over de pannenkoek mooi egaal.
Verdeel de stukjes vegan feta kaas over de pizza en nadien de kruiden en tot slot de vegan geraspte kaas.
Leg deze in de airfryer voor 6 minuten op 180 graden.
Haal nadien uit en laat afkoelen op een rooster.
Copyright 2023 © Alle rechten voorbehouden.