Receptenmap

Het glutenvrij dieet in een notendop

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge en gerst.

Gluten bestaat uit twee eiwittypen: gluteninen en gliadinen. Gliadine veroorzaakt de aandoening coeliakie.

Mensen die hier voor overgevoelig zijn of een intolernatie voor hebben (coeliakie) moeten deze mijden.

Er bestaat al een ruim aanbod glutenvrije voeding maar vaak zijn er nog veel misverstanden waar nu juist gluten in (kunnen) zitten en waar niet.

Gluten (tarwe) kunnen ook voorkomen in voeding waarin het minst wordt verwacht, lees dus áltijd het etiket!

Voor glutenvrije producten wordt maximaal 20 ppm gluten grens gehanteerd.

Op producten bereid met glutenbevattende granen, speciaal bestemd voor mensen met coeliakie, mag ook de term ‘met zeer laag glutengehalte’ gebruikt worden. Dan mag het gehalte gluten max 100 mg/kg zijn.

Meer informatie over het glutenvrij dieet vindt je hier.

Auto immuunaandoeningen gerelateerd met coeliakie


Meer dan enkel een glutenintolerantie

Glutéano is gespecialiseerd in het samenstellen van recepten die gebaseerd zijn op meervoudige complex diëten al dan niet door de betrokkenheid van een onderliggende aandoening.

In dit geval gaat het om het glutenvrij dieet gecombineerd met meervoudige intoleranties met complexiteit die het dieet strikter maakt door het Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom en vertraagde maaglediging (Gastroparese), maar ook Reactieve Hypoglykemie.



Het meervoudig complex dieet is gebaseerd op  meerdere aandoeningen waarbij ook het auto-immuunsysteem betrokken is.


Het dieet is samengesteld voor de volgende diëten/auto immuunaandoeningen:

✔Coeliakie

✔Meerdere voedselintoleranties: koemelk, schaal- en schelpdieren, dextrose, suiker.

✔Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom

✔Gastroparese - Vertraagde maaglediging

✔Ziekte van Addison - Hashimoto (Hypothyroïdie)

✔Ook geschikt voor diabetici